Cilt Kuruluğu Nedir? Nasıl Giderilir?
Hemen her yaşta ve herkeste cilt kuruluğu problemigörülebilir. Çoğu kez nemlendirici kullanmak kuruluk sorununu çözer ancakbazı durumlarda cilt kuruluğunu önlemek için bir cilt uzmanından yardım almakgerekir. Tıpta cilt kuruluğu ‘kserozis‘ olarak adlandırılır.
Cilt kuruluğu aşırı diyebileceğimiz bir boyuta vardığında isebu kuruluk, egzama (dermatit) denilen diğer bir ciltproblemine işaret ediyor olabilir. Kuru cilt ayrıca diyabet, tiroid sorunlarıveya kötü beslenme gibi başka problemlerle de ilişkili olabilir.
Egzama, ciltte iltihap oluştuğu anlamına gelir ve kaşıntıile birlikte ciltte yanma şeklinde pullanma gibi belirtilere yol açar. Tedaviedilmediği sürece egzama giderek kötüleşecektir.
Cilt kuruluğu probleminiz varsa cildiniz sertleşir, ayrıcaciltte pul pul olma, soyulma, ağrı, kaşınma, çatlama veya gri, kül rengi birgörünüm alma gibi belirtiler görülebilir. Kuru cilt çatladığında mikroplar dakolayca deriden içeri sızar. Bir kez cilde girdikten sonra bu mikroplar enfeksiyonayol açabilir. Cildinizde ağrı yapan kızarıklıklar oluşmuşsa bu bir enfeksiyonhabercisi olabilir.
Cilt kuruluğu cilt çok fazla su veya yağ kaybettiğinde hemenherkeste görülebilir. Bazı kişilerinse cildi diğerlerine göre daha kurudur veyakurumaya meyillidir. Cilt kuruluğunun en çok rastlanan nedenlerini arasında;
Yaş: Yaşlandıkça cildimiz de incelmeye vekurumaya başlar. Yaşla birlikte metabolizma değişir, ciltte yağ bezleridaha az çalışır. Bu gibi nedenlerle cilt esnekliğini ve nemini yitirmeye başlar.
İklim: Çöl benzeri kuru bir iklimdeyaşayanlar cilt kuruluğu sorunu ile daha çok karşılaşırlar. Sadece sıcak vekuru iklim değil aynı zamanda soğuk ve kuru havalar da cildi kurutur. Soğuk havadacilt kuruluğu şikayeti kötüleşir. Hem kuru hava hem de iç mekanlardaki havadakinemi daha da azaltan ısıtıcılar buna neden olur.
Güneş: Güneş cildi kurutur ve güneşışınları cildin daha alt katmanlarına ulaşarak kırışıklık ve sarkma gibi başkazararlara da neden olabilir.
Cilt hastalıkları: Çocuklukta egzamabenzeri bir cilt hastalığı ile tanışmış olan kişiler yetişkinlik döneminde ciltkuruluğu problemi yaşayabilirler. Sedef hastalığı da yine cildin çok kurumasınayol açar.
Hormonal değişimler: Kadınlardamenopoz döneminde ya da tiroid hastalıklarında hormon seviyelerindekidengesizlikler, cildin nem oranını etkileyerek cilt kuruluğuna sebep olabilir.
Kullanılan ilaçlar: İdrar söktürücü ilaçlarveya harici olarak kullanılan çeşitli kremler cilt kuruluğuna yol açabilir.Tedavi tamamlandıktan sonra ilacın kullanımı bırakıldığında, cilt dedüzelecektir.
Meslek: Hemşirelerde, kuaförlerde ve diğergün içinde cildi suyla çok fazla temas eden kişilerde cilt kuruluğu görülebilir.
Cildinizdeki kuruluğun bir cilt hastalığı habercisi olupolmadığını anlamak için bir cilt uzmanının muayenesi gerekir. Şikayetin nezaman başladığı gibi bazı sorularla doktorunuz durumu netleştirecektir. Alttayatan başka bir sağlık sorunu nedeniyle cildinizin kuruduğundan şüphelenirse,doktor bazı testler yaptırmanızı isteyebilir.
Nemlendirici: Gün boyunca sık sıknemlendirici sürmek cildi rahatlatacaktır. Bu şekilde cilt yumuşar, çatlaklarazalır. Çeşitli mağazalarda veya eczanelerde pek çok farklı vücutnemlendiricisi bulunmaktadır. Bu ürünlerin içerdiği maddeler farklılıklargösterebilir. Sizin için en uygun nemlendiriciyi cilt doktorunuz söyleyecektir.
İlaçlar: Cilt kuruluğu aşırı bir seviyedeysedoktorunuz çeşitli kremler önerebilir. Bu kremlerin içerdiği kimyasallarkuruluk nedeniyle oluşan kaşıntı, kızarıklık veya şişlik gibi şikayetlerigidermeye yardımcıdır.
Alışkanlıkları değiştirmek: Bütün gün suylatemas ettiğiniz için elleriniz kuruyorsa eldiven takmak, sık sık nemlendiricikullanmak veya mümkünse bir süre bu uğraştan vazgeçmek gibi çeşitlideğişiklikler de kuruluğu giderebilir.
Sıcak su kullanmayın: Banyo yaparken ılıksuyu tercih edin. Sıcak su, cilde nemini veren cildin doğal yağlarını dahaçabuk azaltır.
Kozmetik ürünlerine dikkat: Sabunlar vealkol içeren hijyen ürünleri cildi kurutabilir. Daha çok parfümsüz, alkolsüz venemlendiricili ürünlere yönelmelisiniz. Hijyen bakımından oldukça rağbet görenantibakteriyel sabunlar da cildi kurutan ürünlerdir.
Duşta uzun kalmayın: Eğer her gün duşalıyorsanız, duşta kaldığınız süreyi 10 dakika ile sınırlamaya çalışın.Daha fazlası cildin susuz kalmasına yol açabilir.
Soğuk havaya dikkat: Soğuk ve kuru havalarcilt kuruluğu şikayetinin başlıca nedenleri arasındadır. Soğuk havadaellerinizi ve yüzünüzü örtmeye özen gösterin. Bu şekilde dudak ve elçatlamalarının önüne geçebilirsiniz.
Yüzünüze özen gösterin: Eğer cildiniz çokkuruysa, sabun veya benzeri bir ürünle yüzünüzü günde sadece bir defa, geceleritemizleyin. Sabahları yüzünüzü sade, soğuk suyla yıkayın.
Susuz kalmayın: Alkol alımı ya da fazlaterleme gibi nedenlerden dolayı vücut su kaybettiğinde, mutlaka bol bol suiçilerek vücudun susuz kalması engellenmelidir. Bunun dışında gündelik hayattada yeteri kadar su içmeye özen gösterilmelidir.
Giysilerinizedikkat edin: Cildin nefes almasınısağlayacak pamuklu, ipekli kumaşlar cildin tahriş olmasını, kurumasını önler.Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.