Çocuklarda Görülen Skorbüt Hastalığı Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/04/09 07:37 • Güncelleme Tarihi : 2024/07/04 13:40 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

C vitamini, genelde bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile bilinen, hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan olan özelliğiyle bilinir. Ancak C vitamini sadece bu değildir. Aynı zamanda vücutta yapıcı ve onarıcı bir güce de sahiptir.

Çocuklarda Görülen Skorbüt Hastalığı Nedir?

Çocuklarda Görülen Skorbüt Hastalığı Nedir?

Çocuklarda C vitamini eksikliğine skorbüt hastalığı olarak tanımlanır.
Skorbüt bulgularının hemen hepsi C vitami­ni eksikliğinde kollagen doku yapımının bozuk oluşuna bağlanmaktadır. Skorbüt genelde diş eti kanamalarıyla karakterizedir. Teşhisinde de önemli bir unsur vardır. Bu sebeple her diş fırçalamanızda diş eti kanaması yaşıyorsanız C vitamini değerlerinize baktırmanızda fayda olacaktır.
C vitamini eksikliğinde folik asit aktif tetra hidro şekline dönüşemez.
Bu nedenle mutlaka uzman kontrolünde C vitamini takviyesi yapılması gerekmektedir.

C Vitamini Vücutta Ne İşe Yarar?

C vitamini, genelde bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile bilinen, hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan olan özelliğiyle bilinir. Ancak C vitamini sadece bu değildir. Aynı zamanda vücutta yapıcı ve onarıcı bir güce de sahiptir C vitamini. Yani vücutta pek çok organın görevini doğru yapabilmesi için C vitaminine ihtiyacı vardır ki; zaten bu sistemler tam ve düzgün çalıştığında doğal olarak vücut hastalıklara karşı da dirençli olacaktır.

Ayrıca C vitamini, suda çözünen bir vitamindir. Bu sebeple fazlası vücut tarafından depo edilemez ve idrar yoluyla vücuttan dışarı atılır. Çünkü sağlıklı bir insanda idrarın yüzde yetmişi sudur. İşte bu sebeple C vitamini vücuda günlük alınmalıdır. C vitamini ve B vitaminini diğer vitaminlerden ayıran özellik budur.

Hangi Besinlerde C Vitamini Vardır?

C vitamini daha çok turunçgillerde olmasıyla bilinir. Portakal, greyfurt, mandalina gibi. Ancak bunların dışında ve bunlardan daha fazla C vitaminine sahip besinler, koyu yeşil yapraklı meyvelerdir. Yeşil biber, kekik, maydonoz, lahana gibi besinler oldukça fazla C vitaminine sahiptir. Ispanakta da C vitamini vardır ancak pişirildiğinde çok da ciddi bir vitamini kalmamaktadır. Bu sebeple yeşil yapraklı sebzeler fazlaca pişirilmek yerine, salatalara çiğ olarak doğranmalı ve tüketilmelidir.

C Vitamini Eksikliği Nasıl Telafi edilir?

C vitamini eksikliği tespit edildikten sonra takviyesi kolaydır. Öncelikle eğer düşüklük eser miktarda ise, beslenme yoluyla takviye edilmesi tavsiye edilir. Ancak ciddi bir eksiklikten bahsediyorsak işte o zaman sentetik olarak vitamin takviyesi gereklidir. Doktorunuz ve eczacınız tavsiye etmediği sürece bu takviyeleri kullanmamalısınız.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?