Diş Macununu Fazla Kullanmak Dişlerinize Zarar Verir!
Diş macunu, sadece dişlerin temizliğini daha keyifli hale getirir ve dişte ferahlama hissi uyandırır. Bunun dışında asıl iş, diş fırçasındadır. Bu yüzden diş macunu az sıkılmalı, kuru olarak uygulanmalıdır.
Diş Fiziği Nasıldır?
Diş, kendine özel bir organ yapısına sahiptir. Diğer tüm organlar, epitel bezlerle örtülü, bağ doku ile zenginleşmiş yapılarken diş; kemik yapıdan oluşan ve özel dokulara sahip olan bir yapıdır. Dişin en iç tabakasında sinirler ve kan hücreleri bulunur. Bu kısıma pulpa adı verilir. Sinirler, dişlerdeki sızlama, ısırma gibi hisleri yaşarken, kan hücreleri dişin beslenmesinden sorumludur. Çünkü dişin kalsiyumu karşılayabilmesi için kan dolaşım sisteminden haberdar olması gerekir en kolay örnekle. Bunun üzerinde, dişin dentin tabakası vardır. Dentin, dişin asıl sert kemiğini oluşturan, kalsiyum minerali bakımından zengin, ana diş kısmıdır. Dentinin dış etkilerden korunması, dişin yeteri büyüklüğe erişmesi için de en üstte mine adı verilen tabaka vardır. Mine tabakası da, koruyucu, yine dişle aynı renkte, kemikli bir yapıdır. Mine ne kadar sağlıklı olursa, dişler de o kadar sağlıklı olur. Çünkü mine, dişin etrafındaki koruyucu bariyerdir. Bu bariyerde açıkların, kırıkların oluşması, dentin ve pulpa tabakasının da zarar görmesine yol açar ki; bu durum diş kaybına kadar gidebilir.
Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Dişlerden besin artıklarını uzaklaştırmak için diş fırçası ve diş macunu en büyük yardımcıdır. Ancak diş macunun yanlış kullanımı diş minesine zarar vererek diş sağlığını bozabilir. Diş macunu içerisindeki granüller uzun süre dişe temas ederse diş minesini çatlatır ve mikroorganizmaların gelişimine zemin hazırlar.
Diş macunu, sadece dişlerin temizliğini daha keyifli hale getirir ve dişte ferahlama hissi uyandırır. Bunun dışında asıl iş, diş fırçasındadır. Bu yüzden diş macunu az sıkılmalı, kuru olarak uygulanmalıdır.
Ayrıca bazı diş fırçaları çok sert kıllıdır ve alışkanlık olduğu üzere bazı insanlar dişlerini fırçalarken çok bastırırlar. Yine bu da yanlış kullanımdır. Diş fırçalarının kılları orta sertlikte olmalı ve asla dişlere bastırılarak fırçalanmamalıdır. Bu hareketler, diş minesine zarar verebilir.
Diş temizliğinde diş ipi de kullanılmalıdır. Dişlerin sadece ön kısımlarında mine bulunmaz. Mine, dişin etrafını tamamen saran bir yapıdır. Özellikle diş kenarlarında ve diş boşluklarında meydana gelen, yemek artıklarından kaynaklı bakteri artışını engellemek adına, diş fırçalamak gibi, diş ipi kullanmak da alışkanlık haline getirilmelidir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.