Doğum Kontrol Hapları

Yayın Tarihi : 2018/04/11 03:20 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/26 11:38 •

Doğum kontrol hapları ile ilgili merak ettiğiniz bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Doğum Kontrol Hapları

Doğum kontrol hapları ile ilgili Tahlil.com'a bir çok soru geliyor. Tahlil.com ekibi, tüm ziyaretçilerimizi doğum kontrol hapları hakkında bilgilendirecek bir yazı hazırladılar.İlginizi çekeceğini umuyoruz.
Yazımızın başında ise özellikle vurgulamak istediğimiz iki önemli uyarımız bulunuyor.
Öncelikle lütfen şu konuyu okurlarımız mutlaka akıllarında bulundurmalıdır.
Doğum kontrol haplarına mutlaka bir kadın doğum doktorunun bilgisi ve onayı ile başlanmalıdır.Asla kişiler kendi başlarına bu tür ilaçları almamalıdır.
Bir diğer önemli nokta ise, doğum kontrol haplarının asla bir ertesi gün hapı olarak kullanılamayacağının da bilinmesidir.
Doğum kontrol hapları ilişki sonrası kullanıldığında gebeliği önleyici bir etki yapmamaktadır.

Doğum kontrol hapları hakkında merak ettiklerinizi öğrenmek için aşağıda soru ve cevapları okumanızı öneriyoruz:

Doğum kontrol hapı kutularında kaç hap bulunur?

21 tane hap içeren kutular şeklinde satılır. Genellikle her ilaç kutusunun arka yüzünde, alınacak  her hap için haftanın bir günü yazılıdır. 

Doğum kontrol hapları ne zaman kullanılmalıdır?

Doğum kontrol haplarının ilki ideal olarak ve hekimlerce başka bir kullanımda önerilmedikçe adet kanamasının başladığı ilk gün kullanılmaya başlanmalıdır.
Hapların kullanılmaya başlanması, adet kanamasının başladığı ilk 4 ile 5 gün arasında da olabilir.
Kutuda yer alan günler hapların kullanımını kolaylaştırmak amacıyla belirtilmiştir. Hap almaya başlarken paketin arkasında yazan günden başlandığı takdirde yanlışlıkla veya unutkanlıkla hap kullanımının aksayıp aksamadığı da kolaylıkla fark edilebilmektedir.

Örnek vermek gerekirse adet kanamanız ilk günü pazartesi günü ise ilaç kutusunda yer alan haplardan pazartesi yazan birinden başlamak kullanımı çok daha pratikleştirecektir. Kutuda yer alan 21 doğum kontrol hapı da her gün 1 adet alınmalıdır.
Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta da kullanılan hapların mümkünse günün hep aynı saatlerinde alınmasıdır.
Günlük iş hayatı ve yoğunluğa göre bir kaç saatlik gecikme veya erken kullanımlarda da hapların etkinliğini devam edecektir.

Doğum kontrol hapları aç karına mı yoksa tok karına mı alınmalıdır?

Bir takım doğum kontrol hapları, kullanan bayanlarda bulantı ve kusmaya sebep olabilir.Bu sebeple hapların tok karına alınmaları tercih edilmelidir.
Ancak bu konuda  katı bir mecburiyet de yoktur.Zorunlu kalındığında aç karına da alınabilirler.
Oluşabilecek yan etkileri bir tarafa koyarsak hapların aç veya tok karına alınmaları etkinlikleri üzerinde fark yaratmaz.

Yeni bir kutuya başlamadan önce adet kanamasının bitmesi beklenmeli midir?

Yeni bir kutuya başlamadan önce  adet kanamasının bitmesini bekleme zorunluluğu bulunmamaktadır.Bilinmesi gereken önemli nokta, yeni kutuya bir önce kullanılan kutunun bitmesini takip eden sekizinci gün başlanmasıdır.

Doğum kontrol hapları adet kanamalarını nasıl etkiler?

Doğum kontrol hapları düzenli olarak kullanıldığında adet kanamaları genellikle 28 günde bir olur.İlaç kullanılan dönemde ise adet kanaması olması beklenmemektedir. 
Doğum kontrol haplarına bağlı olağan dışı kanamalar olabilir mi?

Doğum kontrol haplarının kullanımının ilk üç ayında kimi zaman farklı kanama veya lekelenmeler olabilir.Bazı kadınlarda bu dönemde  lekelenme tarzında  kanamalar görüldüğü belirtilmiştir.Bu durum aslında olağan bir gelişme olarak da değerlendirilebilir.Seyrek de olsa hapların içinde bulunan östrojen hormonu dozu az geldiğinde benzer durumlar görülebilir.
Bu tür durumlarda mutlaka doktorunuza danışmalısınız.Gerek görürse ilacınızı değiştirebilir veya kesebilir.Bir başka doğum kontrol yöntemi de önerebilir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
n****** :

Düzenli olarak doğum kontrol hapı alınsa bile %100 korunma için ilişkiden sonra ertesi gün hapı alınmasında bir sorun var mıdır?


Cevap:

Ayrıca ertesi gün hapı almanıza gerek yoktur doğum kontrol hapıyla birlikte

n***** :

Merhaba, ben korunmalı cinsel ilişki için doğum kontrol hapları kullanmak istiyorum. Fakat düzenli olarak lazer epilasyona gidiyorum, hapların içindeki hormonlar vücutta kıllanma yapar mı? Ya da söylentilerde olduğu gibi kilo aldırır mı?


Cevap:

Hayır kullanabilirsiniz..

?