Domates İnme Riskini Azaltır

Yayın Tarihi : 2017/10/11 16:12 • Güncelleme Tarihi : 2021/12/31 01:05 •

Finlandiya'da yapılan bilimsel araştırmaya göre domatesin kırmızı rengini oluşturan Likopen pigmenti inme riskine karşı çok güçlü bir anti-oksidandır

Domates İnme Riskini Azaltır

Antioksidan; hastalıklara karşı oluşturulan dirençtir ve kişinin sağlık durumunu ortaya koyar. Topraklarda genelde aynı tür mineraller, aynı oranlarda su olsa da, her şeyi aynı olan bu topraklarda farklı renk ve çeşitlerde meyve ve sebzeler yetişebilirler. Bunu belirleyen, toprak değil tohumun özelliğidir. 

Bitkilerde var olan yeşil renk, kloroplasta; turuncu, sarı renkler karotenlere; ve kırmızı renk ise likopen adı verilen pigmentlere sahip olduğundan çeşitliliği ortaya koyar. Ve bu maddeler, sebze ve meyvelere renk vermekle kalmaz aynı zamanda onların da vitamin ve mineral açısından zenginliklerini ortaya koyarak, faydalarını ve kişiye katkılarını belirler. 

Finlandiya'da yapılan bilimsel araştırmaya göre domatesin kırmızı rengini oluşturan Likopen pigmenti, inme riskine karşı çok güçlü bir anti-oksidandır.  Hatta yapılan başka araştırmalara göre Likopen prostat kanseri, kalp ve damar hastalıkları riskinin azalmasında önemli role sahiptir.

Likopen kırmızı renkli karotenoid pigmentidir. Likopen; karpuz, greyfurt, papaya ve erik gibi başka meyvelerde de mevcuttur.

Doğru Sebze Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Sebze ve meyveler, vitamin ve mineral zengini maddelerdir. Özellikle vitamin içeriği, onları tüketmemizdeki ana sebeptir. Haliyle, eğer bir sebzeden vitamini alınamıyorsa, bu sebzeyi yemek anlamsızdır. Bir sebzeden verim elde etmekse son derece kolaydır. Önemli olan doğru yöntemle tüketmektir. 

Vitaminler, yağda ve suda çözünen olmak üzere iki grupta incelenir. Bu sebeple tüketiminde yağ kullanmak önemlidir. Su zaten meyve ve sebzelerin yapısında vardır. Doğal bir zeytin yağı ile birleştiğinde, vitaminler maksimum seviyede algılanır. 

Ayrıca sebzeler olabildiğince çiğ tüketilmelidir. Pırasa, ıspanak dahi salata şeklinde doğranarak, saf zeytinyağı ve limon eşliğinde tüketilmelidir. Yani kültürümüzde olan, salatayı dahi soframızdan eksik etmeyerek bir çok sebze ve meyveden doğru şekilde faydalanmak mümkündür.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?