Göz Numarası Büyümesi Durur mu?

Yayın Tarihi : 2018/06/27 00:57 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/27 10:24 •

Göz numarasının ilerlemesi belirli yaş aralıklarında hızlanır ve durağanlaşır.

Göz Numarası Büyümesi Durur mu?

Göz numarasının ilerlemesi belirli yaş aralıklarında hızlanır ve durağanlaşır. Uzmanlar özellikle uzağı net görememe hastalığı olarak bilinen miyop hastalığının 25 yaşa kadar hızla ilerleyebileceğini, sonrasında bu hızın azalacağını söylüyor. Aynı durum 40 yaş sonrası yakını görememe hastalığı hipermetrop için de geçerlidir. Ancak unutulmamalıdır ki göz kusurları çoğunlukla kalıtsal niteliktedir. 

Göz Gelişimi Nasıl Olur?

Göz, geç gelişen organlar sınıfındadır. Anne karnında göz çukuru, yüz gelişimi ile birlikte gerçekleşir ve göz kapakları oluşur. Doğuma kadar bu göz bebekleri kapalıdır. Doğumdan itibaren gözler açılır ancak net bir görme söz konusu değildir. Hatta bebekler 3 aylığa kadar hemen hemen 30 cm kadar görebilirler ancak net görüş, sadece çok yakından sağlanabilir. Bu sebeple bebekler anne kokusunu aldıklarında rahatlama ve gevşeme gösterebilirler. Gözle ayırt etme ihtimalleri olmadığı için kokuya odaklanırlar. Ancak bebek büyüdükçe, göz de gelişmeye devam eder. Çocuk 5 yaşına geldiğinde ancak gözler tam gelişimini sağlamış olur ve artık normal görme fonksiyonları tam olarak oturur. Bu zamana kadar yapılan kontroller, gelişimine göre görmeyi ölçer.

Hatta görmeye yardımcı olan A vitamini de yine 5 yaşa kadar görmeye fayda sağlayabilir. Havuç bunun en iyi örneğidir. Göz; göz çukurunda ve göz kapağıyla korunur. İçeriği ise, sert ancak akışkandır. Bu sebeple oldukça da hassas bir organdır. Bu sebeple yumuşak dokusu tam olarak büyüdüğünde en doğru görmeyi sağlar.

Eğer bu yaşa kadar göz, büyümede yetersiz ve etkisiz kaldıysa, görme bozuklukları meydana gelmiştir. Bu göz kusurunun çeşitine göre bazen büyüyen numaralara sebep olabilir. Bazen de olası numaralar büyümez ve göz hayatı boyunca aynı görme kalitesinde devam eder.

Havuç Göz Sağlığına Nasıl Etki Eder?

A vitamini, özellikle karanlıkta görmeyi sağlayan çubuk hücrelerini besleyen bir vitamindir. Bu vitamin en fazla havuçta bulunur. Normalde sebze ve meyveler en fazla çiğ halde faydalı olurken, havuç hafif pişmiş olduğunda daha çok karoteni ortaya ortaya çıkarır ve faydalı olur. ayrıca yine diğer meyvelerin aksine vitamini kabuğunda değil, en ortasındaki kısmındadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?