El Ayak Koordinasyonu

Yayın Tarihi : 2016/05/17 04:50 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/06 10:18 •

Bebeklik çağında gelişmeye başlayan el-ayak koordinasyonu, bireyin yaşamının sonuna kadar gelişime açıktır.

El Ayak Koordinasyonu

Bebeklik çağında gelişmeye başlayan el ayak koordinasyonu, bireyin yaşamının sonuna kadar gelişime açıktır. Ancak çoğu zaman bu becerileri geliştirmeyi ihmal ederiz. El ayak koordinasyonu gerektiren spor ve hobiler bu alanın geliştirilmesinde yardımcı olacaktır. Bu durum beyin aktivitesi ile kas uyumunu sağlayacak böylece kendinizi daha zinde ve atik hissedeceksiniz. O nedenle el ayak koordinasyonunuzu geliştirin… Genç kalın. 

El Ayak Kordinasyonu Nedir?

Beynin sağ yarım küresi vücudun sol tarafını kontrol ederken, sol yarım küresi de vücudun sağ tarafını kontrol eder. Yani vücut zaten kendinden kordine bir yapıya sahiptir. El ayak kordinasyonu da birbirinin çalışmasını destekleyen, bu sebepele daha hızlı, daha kontrollü ve daha esnek tepkiler veren organlar demektir. Mesela hızlı yürümek için sol adım atarken sağ kol önde, sağ adım atarken sol kol öndedir. Bu durum insana bir ivme kazandırır ve hareketlerini hedefe yönelik daha hızlı hale getirir. 

Ayrıca el ayak kordinasyonu olan kişilerde refleksler çok daha iyi çalışır. Bu sayede şoförlük yapan kişilerde kaza ihtimali çok düşüktür çünkü hem direksiyon, hem de pedal hakimiyetleri oldukça yüksektir. 

El Ayak Kordinasyonu Nasıl Sağlanır?

El ayak kordinasyonunda tek yöntem bol egzersiz yapmaktır. Çünkü bu fiziksel bir durumdur ve fiziksel olguları ortaya koymak, ancak fiziksel aktiviteyle gerçekleşir. Özellikle çocukluk çağlarından itibaren spora yönlendirme çok önemlidir. 

Ancak yetişkin olduğunuzda dahi el ayak kordinasyonunu yükseltmeniz olasıdır. Bol yürüyüş yapmak, vücut duruşuyla ilgili sporlar yapmak (aerobik, yüzme, bisiklete binmek, paten sürmek, ok atmak gibi) bunun en pratik yoludur. Her zaman en kolay ve en masrafsız yöntem, spor yapmaktır. Bu sayede hem hastalıklardan korunur, hem esnek bir hayat yaşar, hem de yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?