Gaitada Gizli Kan Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/08/01 18:29 • Güncelleme Tarihi : 2023/06/26 06:07 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Biyokimya laboratuvarlarında özellikle de gastrointestinal sistem hastalıklarının tanı ve takibi amacıyla uygulanan değerli ve sıklıkla tercih edilen bir testtir.

Gaitada Gizli Kan Testi Nedir?

Gaitada Gizli Kan Testi Nedir?

Gaitada (dışkıda) gastrointestinal sistem hastalıkları, enfeksiyonları ve kanserleri gibi nedenlere bağlı gelişen bir kanamanın araştırılmasında kullanılmaktadır. Özellikle kalın barsak (kolon kanseri) şüphesinde kullanılır. Bu tür bir şüphe varlığında uygulanan ve tatbik edilmesi de  son derece kolay olan bir tahlil yöntemidir. Gaitada gizli kan testinin kullanımındaki temel gaye gaitada gözle görülemeyen kan kaybının ortaya çıkarılmasıdır.

Gaitada gizli kan testinin çalışma mekanizması ise okside olan kandaki hemoglobine uygulanan kimyasal bir madde ile mavi renge dönüşüm olması ve bu reaksiyon sonrası kanamanın anlaşıldığı bir gaita testidir. Biyokimya laboratuvarlarında çalışılmaktadır. Alınan gaita numunesinin incelenmesi sonrası 10 dakika da sonuçlanan bir testtir.

İdeal olarak gaitada gizli kan testi için ardışık üç gün süresince farklı gaita numuneleri toplanmalı ve analiz edilmelidir. Çünkü gaitada gizli kan testi, vücuttan gelen başka kanlarla da karışabilir. Örneğin bir kadından alınan gaita örneğine adet kanı bulaşmış olabilir. Hemoroid kanaması olan kişilerde de gaitada kan görmek mümkündür. Üç sefer alınan örnek ise doğrulama açısından çok önemlidir. Gaita numuneleri laboratuvardan tedarike dilen temiz gaita kaplarına alınmalıdır.

Gaitada Gizli Kan Testi Öncesi Hazırlık

Genelde özel bir hazırlığa gerek olmayabilir. Ancak testi isteyen doktor gerek görür ise kullandığınız ilaç var ise sorgulayarak gerek gördüğü bazı ilaçların (örneğin aspirin) test öncesi kullanımını sınırlayabilir. Test öncesi beslenme ve diyette bazı sınırlamalar önerebilir.

Hangi Durumlarda Gaitada Gizli Kan Pozitif Çıkar?  

- Erken veya ileri evre kolon kanseri varlığı şüphesi

 - Gastrointestinal sistemin diğer bölümlerinden olan kanamalarda

 - Barsaklarda bulunan yara veya divertiküllerde,poliplerde  

- İnflamatuar barsak hastalıklarında  

- Yutulan kanlar sonrası(burun ve dişeti kanamaları gibi)

 - Hemoroidler

Gaitada gizli kan testi elli yaş üstü kişilerde, anemisi(kansızlık) olanlarda her yıl tarama amaçlı olarak yapılmalıdır. Bazı besinlerin ve vitaminlerin tüketimi gaitada gizli kan testinin sonucunun yanlış çıkmasına sebep olabilir. Tüketilen besinler ve giatada gizli kan testinin yalancı pozitif veya negatif çıkmasına dair etkilerini aşağıda görebilirsiniz.

Yalancı (yanlış) Pozitif Gaitada Gizli Kan Testine Yol Açan Besinler

Kırmızı et tüketimi, brokoli, turp ve kara turp gibi sebzelerin tüketilmesi tahlilin yanlış yorumlanmasına sebep olabilir ancak bu pek de sık görülen bir durum değildir. Yalancı (yanlış) Negatif Gaitada Gizli Kan Testine Yol Açanlar: C vitamini alınımı

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
******* ******* :

[...] Gaitada gizli kan pozitifliğinin bir çok nedeni vardır.Ülser de bunlardan biri olabilir. Ülsere bağlı mide kanamalarında kanama bitiminden sonraki 21 güne kadar gaitada gizli kan testi (+) kalabilir. Gaitada gizli kan testi hakkında daha detaylı bilgi ve hangi durumlarda gizli kan pozitif çıktığı hakkında bilgi almak isterseniz.sitemizde daha önce bu konu hakkında yayınlanmış yazıyı okuyabilirsiniz. Gaitada Gizli Kan Testi Nedir? [...]


Cevap:

merhabalar ben 32 yaşındayım gerçekten benim için ciddi bir sorunla karşı karşıyayım hayatımı ızdıraba çevirmeye başladı yaklaşık 5 6 yıldan beri çekiyorum öyle bir enterasan rahatsızlıkki bir türlü sebebini çözemedim 1 ayın içinde bazen 2 bazen 3 kez tekrarlıyor bir anda bağırsaklarım harekete geçiyor insan ishal olurda bağırsakları curul curul öter ya aynen öyle oluyor bağırsaklarımda çok hafif bir sancı bu bana geldiği zaman beni direk yıkıyor anında halsizlik yapıyor hiçbirşey yapmak canım istemiyor sadece yatıp uyumak istiyorum ama malesef işim gereği zor da olsa ayakta kalıyorum işin en tuhaf tarafı tuvalette kesinlikle ishal vakası olmuyor aksine bira kabız oluyorum bazen 2 bazen 4 gün devamlı sürüyor sonra geçiyor geçtiğinde hayatım gayet normale dönüyor ne zaman geleceği hiç belli olmuyor . bunu için 2 yıl önce gostorolojiye kaç kez gittim kan tahlili ve dışkıda gizli kan testi yaptılar sonucuda birşey çıkmadı doktor diyecek birşey bulamadı sinirsel bir olay olduğunu söyledi birtakım haplar yazıp gönderdi bende bir daha ne tahlil yaptırdım ne de gittim sinirsel olduğunu düşünmüyorum tamam stresli biriyim ama takip ediyorum tamamen rahat stresiz sakin olduğum dönemlerdede tekrarlıyor tek yaptırmadığım koloskopi onuda yaptırmaktan çekiniyorum çünki 5 yıl önce ağır bir basur ameliyatı geçirdim korkuyorum şu an halen ızdırabım devam ediyor nedir benim sorunum yardımcı olursanız çok sevinirim saygılarımlaa..

m******* :

merhaba .kısa geçicem gaitada gizli kan testi istendi hastanede gaitam olmadığı icin kabı alıp eve geldim. ve doldurdum ancak saat 3e kadar tahlili teslim etmem gerekiyordu ve saat şuan 3ü geçti bu sebeple yarın bügünkü gaitamı götürsem sorun olur mu yoksa yarın gaita yapıp mı götüreyim teşekkürler.


Cevap:

Yarın yenisini yapmanız daha doğru sonuç verecektir..

c******* :

15 gün önce ateşli bir atak geçirdim, tüm testlerim yapıldı, temiz çıktı, gaitada kan da bulunmadı, yediğim bir şeyin yapmış olabileceği söylendi, ben de tahmin ediyordum zaten. Ancak 1 hafta sonrasında önceden randevu almış olduğumuz doktara da gittik, gastreontoloji bölümünde, kendisi hiç bir sorun olmadığını söyledi,benim de şikayetlerim kalmamıştı zaten, fakat testlerin sonucunu görünce gaitada gizli kan pozitif diye kolonoskopi önerdi, adet dönemimde olduğumdan yanıltıcı olabilir mi dedim, olmaz sonuç kesindir dedi, şimdi hiç bir şikayetim olmadığı halde kolonoskopi yaptırmalımıyım, yoksa adet dönemimden sonra tekrar gaita da gizli kan testi yaptırıp sonuca göre mi hareket etmeliyim. test sonucuna ne kadar güvenebilirim. Teşekkürler, Saygılar..


Cevap:

Gaitada gizli kan testinin pozitif olması normal değil, ancak bu testi yaptırmadan önce dikakt etmeniz gereken bazı bilgiler var.Aşağıda bu konudaki uyarıcı yazıyı okuyur tekrar test yaptırın.Yine yüksek çıkarsa kolonoskopi doktorunuzun da önerisiyle yapılabilir.
http://tahlil.com/onceden-hazirlik-gerektire-tahliller-2/

******* ******* :

galitada gizli kan negatif ne anlama geliyor..


Cevap:

Normal sonuç,gaitada da kan hücresi görülmemiş,mide barsak sisteminde bir kanama yok anlamına gelir

******* ******* :

antral eroziv gastrit gaitada gizli kana sebep olur mu.?...


Cevap:

Evet olabilir

******* ******* :

gaitada gizli kan teşhisiyle gastroskopi yaptırmam gerekiyor.gastorskopii sonucunda ne gibi hastalıkların teşhisi konuluyor..


Cevap:

Gastroskopi ile direk olarak yemek borusu, mide ve on iki parmak barsağının içini görebilme imkanı olur.Bunu yapabilmek için GASTROSKOP denen ucu kameralı alet, ağız boşluğu uyuşturulduktan sonra çok dikkatli bir biçimde mide içerisine ilerletilir.Bu metodla kanamanın nereden kaynaklandığı anlama imkanı olabilecektir.

******* ******* :

annembir aydır kan ilacı kullanıyor..ve bugün gaitada gizli kan çıktı bunun nedeni kullandığı kan ilacı olabilir mi


Cevap:

Demek annenizde bir kanama var.Bu ilaç nedeniyle olamaz.Gizli kanın neden pozitif çıktığına dair ilave tahliller yapılmalı annenize

******* ******* :

Merhabalar. ben 1983 dogumluyum askere gıtmeden once buyuk tuvaletımı yaparken bı problem yasamıyordum.askere basladıgım gunden berı.buyuk tuvaletımı yaparken.canım cok acıyor hemde kan gelıyor.bunun ıcın askerı hastahanede yattım 14 gun ve bana hastalıgımın adının an*l fistül (yanı bagırsakta Çatlama) bundan 5 yıl once amcam bagırsak kanserınden yasamını yıtırdı.ve bır kacgun oncede babam Mesane kanserınden Hayatını Yıtırdı.korkuyorum genetık bırseymı?bunun ıcın ne yapmam gerekıyor.check up yaparkende hangı bolumlere yonelmelıyım yada nasıl bır check up Yaptırmalıyım.Yardımlarınız Icın Cok Tesekkurler...


Cevap:

Rahatsızlığınız için öncelikle bir genel cerrahi uzmanına danışın.an*l fistül tedavisinde cerrahi tedavi sıkça uygulanmaktadır.

******* ******* :

merhaba ben yaklaşık 20 gündür kansızlık tedavisi görüyorum. Demir ilacı (Gynoferon) kullanıyorum yalnız ilacı kullanmaya başladığımdan
beri bağırsaklarımda bir problem olduğunu düşünüyorum. Dışkım koyu yeşil bazen siyah ve kötü kokulu ve çok sıvı, aşırı karın ağrılarım oluyor çok fazla gaz çıkarıyorum ve bu durum dışkılarken daha da artıyor. Ayrıca günde ortalama 4 kez tuvalete çıkıyorum.
Bana yardım edebilir misiniz?
Teşekkür ederim. Saygılar.


Cevap:

Bu tür ilaçları kullananlarda benzer belirtiler olabilir.tedavi sonrası bu tür belirtiler geçecektir.

?