Gözbebeği İltihabı Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/08/15 18:12 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/21 12:47 •

Bilimsel ismi iritis olan göz bebeği iltihabı, bazı hastalıkların belirtisi olarak karşımıza çıkar.

Gözbebeği İltihabı Nedir?

Bilimsel ismi iritis olan göz bebeği iltihabı, bazı hastalıkların belirtisi olarak karşımıza çıkar. Bu hastalıklara göz travmaları ve romatizma hastalıklarını örnek olarak verebiliriz. Göz iltihabında sözde kızarma ve sulanma görülür. İlaç tedavisi ile iyileşme sağlanır.

Göz Bebeği Nedir?

Göz bebeği; gözün kada deliğidir adeta. Gözün en dış tabakası olan sert tabakanın incelip ovalleşmesiyle kornea, onun içinde de göze renk veren, pigmentler bakımından zengin iris tabakası bulunur. Bu tabakanın içinde ise, göz bebeği adı verilen kısım bulunur.

Dışarıdan gelen ışıklar ilk olarak korneada kırılır. Buradan sonra, göz merceğinde kırılma gerçekleştirir. İki kez kırılıma uğrayan ışık ve görüntü, göz bebeğinden geçerek gözün arka odasına yani retina bölgesine ulaşır. Burada küçük ve ters bir görüntü oluşur. Bu görüntü, beyine aktarılarak orada düz ve gerçek boyutlarında ulaşmış olur.

Kısacası göz bebeği, görüntünün girdiği ana kısımdır. Bu kısmın iltihabında, göz fazlaca göz yaşı üretir. Aksi takdirde iltihap gözün yumuşak dokusunda dağılır ve daha büyük bir tedavi gerekir. Göz kendini bundan korumak için kendi savunma sistemini oluşturur ve göz yaşı üretir.

Ancak bu savunma yeterli olmaz çünkü hali hazırda iltihap, göz bebeğini çevrelemiş olur. İşte bu sebeple ilaç kullanmak bu alanda zaruridir.

Göze İlaç Nasıl Uygulanır?

Öncelikle kesinlikle eskiden açılmış ilaçlar tercih edilmemelidir. Göz ilaçları, en hızlı bozulan ilaçlardır. Dolayısıyla bu ilaçlar açıldıktan sonra uzun süre muhafaza edilmemelidir.

Ayrıca göz hassas organdır. O sebeple kesinlikle doktor muayenesi olmadan ilaç kullanılmamalıdır. Özellikle kullandığınız ilaç rahatsızlıklarınızı artırıyorsa kullanmaya devam etmemeli ve doktor veya eczacınıza danışmalısınız.

Göz kolay görünse de oldukça karmaşık bir organdır. Burada meydana gelen iltihabı çözümlemek için tek bir ilaç yetmeyebilir. Bu durumda kullanılan damlaların zaman aralıklarına dikkat edilmelidir. Farklı zaman aralıklarında, birbirlerinden etkilenmeyecek şekilde kullanmak gerekir. Doktorunuz veya eczacınız özellikle belirtmediği sürece bir öncelik sırası yoktur.

Çocukların ve yetişkinlerin kullanacakları ilaç versiyonları farklı olabilir. Dolayısıyla aynı göz sıkıntısını çekiyor dahi olsa, çocuklara yetişkinlere uygulanan ilaçlar, doktor tavsiye etmediği sürece kullanılmamalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?