Güne Erken Başlayın..Depresyona Girmeyin!
Güne erken başlama, hem gün içerisindeki vakti verimli kullanmak hem de depresyona yakalanma riskini azaltmak için oldukça etkili bir yöntemidir
Güne erken başlama, hem gün içerisindeki vakti verimli kullanmak hem de depresyona yakalanma riskini azaltmak için oldukça etkili bir yöntemidir. Yetişkin bir insan ortalama olarak 7-8 saatlik bir uyku sonrasında gün doğumundan biraz sonra güne başlaması hayatının ve vücut işleyişinin çok daha sağlıklı işlemesine yardımcı olacak, depresyon gibi kişiyi ruhen yıpratan hastalıklardan büyük ölçüde koruyacaktır.
Erken Kalkmanın Vücuda Fizyolojik Faydaları Nelerdir?
Vücut kendi otokontrolünü çok güzel bir şekilde sağlayan mekanizmadır. Vücudun sesi doğru dinlendiğinde ve doğru şekilde müdahale edildiğinde insanların hasta olma olasılıkları çok düşüktür.
Gecenin tam karanlık saatlerinde yani gece 23.00 ve 02.00 aralığında, uyku hormonu olan melatonin hormonu salgılanır. Bu salgı sayesinde kişi, kısa da uyusa hormon desteği ile uyuduğu için derin uykuya geçer ki; bu son derece dinlendirici bir uykudur. Haliyle bu saatlerde uyuyan kişiler, dinlenmek için öyle saatlerce daha fazla uyumak zorunda kalmazlar.
Sabahın ilk ışıkları ise, metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir. Bu sebepledir ki; eğer sabahın ilerleyen saatlerine rağmen uyanmıyorsanız; vücudunuz ağırlaşır, miskinlikle uyanır ve gün boyu herhengi bir işle meşgul olmak istemezsiniz. İşte daha fazla saatler uyumasına rağmen dinlenemeyen kişilerin durumu budur.
Bu sebeplerle siz erken uyandığınızda; zaten biyolojik saatinizi gün ışığı ayarlayacak ve böylece gün boyu enerjinizi yüksek tutabileceksiniz.
Uyku Düzeni Nasıl Değiştirilir?
Uyku düzeninizden memnun değilseniz ve bunu değiştirmek istiyorsanız şunu unutmayın, ilk birkaç gün sizin için hiç kolay olmayacak. Çünkü vücut var olan döngüsünü bir anda değiştirip, başka bir biyolojik döngüye dahil olmak için vakit ister. Bu yüzden;
uyuma sürenizi bir anda çok artırmayın veya azaltmayın,
uyku saatlerinizi birkaç saat geciktirmeyin veya öne almayın, kademeli bir geçiş uygulayın,
uykuyu beslenme ile desteklemeyi unutmayın.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.