Verdiği lezzet için tercih edilen baharatlar, doğru kullanımda pek çok hastalığa da derman olarak karşımıza çıkmaktadır. Bitki kökenli olan ve pek çok çeşidi olan baharatların hangi dertlere deva olduğuna bir bakalım
Tarçın; gerek tatlılarda, gerek içeceklerde ve pek çok alanda aromasından faydalanılan bir bitkidir. En bilinen faydası, kan şekerini dengelemesidir. Bu sebeple şeker hastalarına ve diyet yapanlara sıkça önerilir. Bunun dışında, kan pıhtılaşmasını engelleyici, lif içerikli, antioksidan, kolesterol dengeleyici, antiseptik bir baharattır. Hatta tarçın sakızını çiğnemenin hafızayı güçlendirdiğine dair araştırmalar bilinmektedir.
Zencefil; kas ağrılarını azaltan bir baharattır. Bu sebeple ağır spor yapanlar ve adet dönemi sancısı çeken bayanlar için vazgeçilmez bir bitkidir. Bunun yanında, antiviral, antibakteriyel ve antienflamatuvar bir bitkidir. Yani; hastalık engelleyici ve bağışıklık kuvvetlendirici de denebilir.
Karanfil; iyi bir uyuşturucu maddedir. Özellikle diş ve diş eti ağrılarında çok faydalıdır. Ağrıyı keserek rahatlamanızı sağlar. Ağız kokusunu önlemenin yanında, çayını tükettiğinizde sindirim yapmanıza da yardımcı olacaktır. içeriğinde bol miktarda omega 3 ve omega6 vardır. Bu sebeple soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda da eşsiz bir şifa kaynağıdır.
Zerdeçal; pankreas ve bağırsak hastalıklarında iyi bir ağrı kesicidir. Kan basıncını dengeler ve vücutta safra taşı oluşumunu engeller. Özellikle osteoporoz da çok etkili bir ilaçtır. Günlük tüketiminde bir sakınca yoktur.
Kimyon; yüksek oranda demir içerir. Bu sebeple özellikle kansızlık çekenlere tavsiye edilir. Bunun dışında yaşlılık izlerini gidermede uzman ve iyi bir cilt bakımcısıdır. Astımla savaşta da kıymetli bir baharattır.
Keten tohumu; yine omega 3 bakımından zengin besinlerdendir. Lif açısından da zengin olduğu için diyetlerde güvenle kullanılmasında hiçbir mahsur yoktur. Kan şekeri ve kolesterolü de dengeler bu sebeple kalp ve damar hastalıklarına karşı da kullanılır.