NST Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/13 23:25 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/13 23:25 •
Nst, kardiyokorografi açılımına sahip, anne karnındaki bebeğin iyilik halini değerlendiren bir testtir
NST Nedir?

Nst, kardiyokorografi açılımına sahip, anne karnındaki bebeğin iyilik halini değerlendiren bir testtir. Nst cihazı iki veriyi barındırır. Bu veriler, bebeğin kalp atışı ve annenin sancı durumunu değerlendiren grafiklerdir. Günümüzde sıklıkla kullanılan bu alet ve elde edilen verilen doğru ve son derece kıymetlidir. Çoğu durumda bebeğin hayati fonksiyonlarını değerlendirerek doğum kararı verilmesi, bu aletin ölçümleri neticesinde belirlenir. 

Nst ölçümlerine göre hangi durumlarda bebeğin doğumuna karar verilir?

Bebeğin kalp atışları yavaşsa. Bazen nst çekimi esnasında bebek uyuyor olabilir. Bu da bebeğin kalp atışlarını zayıf gösteriyor olabilir. Böyle durumda anne bir şeyler yiyerek, su içerek bebeği uyandırabilir ve nst tekrarlanır. Yani kalp atımları yavaşladığında hemen telaş yapılmamalıdır. Ancak bebeğin uyanık olduğundan eminseniz ve nst çekimleri uzun süre yapılmasına rağmen bebeğin kalp atımı düzensizse, işte o zaman bebeğin yeterince oksijen alamadığı kanaatine varılır ve hekim kontrolünde doğum kararı verilebilir.

Annenin sancıları var görünüyorsa, yine doğum kararı verilebilir. Anne, bazen hissetmese de sancıları olabilir. Bu durum tamamen annenin ağrı eşiği ile alakalıdır. Ağrı eşiği yüksek olan anneler daha az sancı hissederek daha kolay doğum yapabilirler. Özellikle hekimin sezaryen doğuma karar verdiği bir hastada, doğum sancılarının olması istenmez. Böyle bir durumda anne nst de daha uzun bir süre izlenir ve eğer sancı aralığı düşmüyorsa doğum kararı verilebilir. 

Nst çekimleri 28.haftadan itibaren başlar. Bu haftadan sonra rutin kontroller arasındadır nst çekimleri. Anne adaylarının en çok kafasını karıştıran ise, nst nin bebeğe zarar verip vermediğidir. Nst, tamamen bebeğin kalp atışlarından meydana gelen ses dalgalarından elde edilir. Kesinlikle bebeğe zarar vermediği gibi, bebek bunu hissetmez bile. Zaten bebeğe zararlı olabilecek bir tahlili de hekimlerin bu sıklıkla istemesi etik bir davranış olmayacaktır, onlar sağlıklı bir gebelik ve sağlıklı bir doğum için hizmet etmektedirler. Bu sebeple, kendi ve çocuğunuzun sağlığı için hiçbir kontrolü ve istenen hiçbir tahlili ihmal etmemelisiniz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?