ICD Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/06/22 21:43 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/12 10:21 •

ICD (Implantable Cardioverter Defibrillator) anormal hızdaki kalp ritimlerini tedavi etmekte kullanılan cihazdır. Bu yazımızda kalp hastalıklarında kimi zaman hayat kurtarıcı olan ICD cihazı hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

ICD Nedir?

ICD Cihazı (Implantable Cardioverter Defibrillator) Nedir?

ICD cihazı kalp hastalığı olan ve  yaşamı tehdit eden aritmi riski yüksek olan kişilerde ani ölümün önlenmesinde faydalı bir cihazdır. ICD cihazı, ventriküler taşikardi (VT) veya ventriküler fibrilasyon (VF) gibi hastalıklarda tercih edilmektedir. ICD; anormalhızdaki kalp ritimlerini tedavi etmekte kullanılan cihazdır. Kalp atış hızıaşırı düştüğünde ise; kalp pili olarak görev yapmaktadır. Bu alet sayesinde, kalbin ritmi sürekli takip edilir. Herhangi bir hastalığa rastlanırsa anında müdahale edilir. Şok vermeden başarı sağlanamazsa, şok vererek müdahale eder.

ICD Cihazı Vücutta Nereye Koyulur?

Köprücük kemiğinin hemen altına deri altına bir ICD implante edilir. Aritmileri tespit eder ve kalbinizin normal ritmini yeniden sağlamak için elektrik sinyalleriyle yanıt verir.

Kimlere ICD Cihazı Gereklidir?

Aşağıdakiler gibi düzeltilebilir nedenler olmaksızın hayatı tehdit eden  aritmisi olan kişiler ICD adayıdır:

Akut miyokard enfarktüsü (kalp krizi)
Miyokardiyal iskemi (kalp kasına yetersiz kan akışı)
Elektrolit dengesizliği ve ilaç toksisitesi
Ventriküler aritmi
Kalp krizi
Ani kalp krizinden kurtuldu
Uzun QT sendromu
Brugada sendromu
Ani kalp durması için doğuştan kalp hastalığı veya altta yatan diğer koşullar
Kardiyak sarkoidoz

ICD Cihazı Nasıl Çalışır?

Bu cihaz, anormal bir kalp atışını tespit eder ve kalp atışını normale döndürmeye çalışır. ICD'nizin kalp atışınız çok yavaş olduğunda kalp pili özelliği varsa, kalp pili gibi çalışır ve kalbinize küçük elektrik sinyalleri gönderir. Kalp atışınız çok hızlı veya kaotik olduğunda anormal ritmi durdurmak için defibrilasyon şokları verir.
Günün 24 saati çalışır.
 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?