Kadınlarda Menopoz Nedir ve Nasıl Görülür?

Yayın Tarihi : 2017/11/24 14:06 • Güncelleme Tarihi : 2017/11/24 14:06 •
Menopozunkelime anlamı kadınlarda aylık düzenli olarak görülen adet kanamasının doğal yollarla sona ermesidir
Kadınlarda Menopoz Nedir ve Nasıl Görülür?

Menopozunkelime anlamı kadınlarda aylık düzenli olarak görülen adet kanamasının doğal yollarla sona ermesidir.
Adet düzeninde bozulmalarla birlikte yumurtalıkların kadına özgüolan östrojen ve progesteron hormonlarının üretimini zamanla azaltarak yumurtaüretimini sonlandırması da menopozun doğal sürecidir.

Kadınlarda östrojen ve progesteron hormonları ne işe yarar?

Östrojenkadınlarda adet dönemini ve kadınsal döngüleri düzenlerken, progesteron ise heray adet dönemiyle beraber rahmi hamileliğe hazırlar.
Bu iki hormonun yokluğubelirli bir yaştan sonra rahat cinsel yaşam sunar. Şu da unutulmamalıdır ki heryaşanılan adet düzensizliği ve yahut kanama olmaması menopoz değildir. Menopozoluşum süreci yaklaşık 20 yıldır ve zamanla aşağıdaki belirtilerle beraberoluşumunu tamamlar.

Menopoz kimlerde görülür?

Menopozunortaya çıkma yaş aralığı ortalama olarak 40 ile 55 yaş arasıdır. 35 yaş öncesigerçekleşmesine ‘Erken Menopoz’ denirken, 55 yaş sonrası gecikmiş menopoz ise rahimkanserini arttırıcı risk faktörü olarak görülür. Bu sebepten dolayı menopozsüreci her ne kadar doğal bir süreç olsa da bu dönemde hormonların vücuttakiseviyeleri kontrol edilmelidir. Gecikme ve erken dönemlerde doktorabaşvurulmalıdır.

Menopozunbelirtilerine bakacak olursak en klasik olanları adet kesilmesi, ateş basmasıve gece terlemesidir. Bunun birçok sebebi olmasıyla beraber adet kanama düzeninbozulması ve östrojen üretiminin azalmasının da etkili olabileceği düşünülüyor. 

Kadınlarda Menopozun diğer belirtileri ise:

Cinsel isteksizlik

Baş ve eklem ağrıları

Kas ağrıları

Uykusuzluk

Sinirsel gerginlik

Depresyon halleri

Ciltte kuruma ve kızarıklık

İdrar kaçırma ve idrara sık çıkmadır.

Menopozdoğal bir süreçtir ama bu süreçte vücudumuzda azalan östrojen ve progesteronhormonun yarattığı olumsuzluklar konusunda dikkatli olmamız gereken noktalarvardır.
En başta östrojen azlığı osteoporoza yani kemik erimesine ve kalp damarhastalıklarına sebep olmaktadır.
Bu süreçte kalsiyum alınımına, kilokontrolüne, doğal yollarla östrojen alımına, sıcak basması ve vajinal kuruluk içinde bol bol sıvı tüketilmesine, haftada en az 2 kere balık yenilmesine (
omega 3 ve omega 6alımı vücuttaki yağ asitlerini düzenleyip kalp rahatsızlıkları riskini azaltır)dikkat edilmesi gerekir.

Unutmayınızki, menopoz kadınlığın doğal bir sürecidir. Bir hastalık değildir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?