Kan Testi Nedir? Kan Testi Çeşitleri Nelerdir?
Kan testi birçok hastalığın tanısında gerek tanı koymak gerekse tanıya yardımcı koymak amacıyla doktorlar tarafından istenen tıbbi tahlillere verilen genel isimdir. Doktorlar hastalardan şüphelendikleri hastalıkları da göz önüne alarak çeşitli kan testleri isterler.
Kan Testi Nedir?
Kan testi birçok hastalığın tanısında gerek tanı koymak gerekse tanıya yardımcı koymak amacıyla doktorlar tarafından istenen tıbbi tahlillere verilen genel isimdir.
Ancak halk arasında özellikle de kadınlarda kanda Beta HCG hormonunun araştırıldığı gebelik testine verilen tanımlama olarak da sıklıkla kullanılmaktadır.
Kan Testi Çeşitleri:
Kanda yapılan testleri genel olarak biyokimya, hematoloji,seroloji ve mikrobiyolojik testler olarak 4 başlıkta gruplandırabiliriz.
Biyokimya kan testleri:
Rutin biyokimya kan testleri olarak da bilinen açlık kan şekeri (glukoz), karaciğer testleri (AST, ALT,GGT vs.), böbrek fonksiyon testleri (üre, kreatin,BUN vs:), kolesterol,trigiserit gibi testlerdir.Bu testleri çoğaltmak mümkündür.
Hormon tahlilleri de özellikle kadınlarda en çok istenen kan tahlilleri arasındadır.Beta HCG gebelik testi de kanda yapılan bir hormon testidir.Tiroid hastalıkalrı tanısında kullanılan TSH, ST3, ST4 testleri de popüler biyokimya kan testleri arasındadır.
Hematoloji kan testleri:
Tam kan sayımı olarak bilinen Hemogram, Sedimentasyon, APTT, PTZ en popüler hematoloji testleri arasındadır.
Seroloji kan testleri:
ASO,CRP, RF başta olarak kanın santrifüj edilmesiyle serumdan yapılan kan testleridir.
Mikrobiyoloji kan testleri:
Bu testler de serumdan yapılan testlerdir.Aslında seroloji testleridir bunlar.Ancak aynı zamanda enfeksiyon etkenleri konusunda bilgi vermesi ve tanıya yardımcı olması anlamında mikrobiyoloji kan testleri önem arz eder.AİDS etkeni HIV virüsünün saptanması, Hepatit etkeni virüslerin saptanması, kızamıkçık, kızamık, kabakulak, su çiceği hastalığı gibi bir çok hastalığın saptanmasında bu testler çok önemlidir.
Mikrobiyoloji kan testleri ile giardia gibi paraziter enfeksiyon ile brucella bakterisinin yol açtığı burucelloz hastalığının tanısı da koyulabilmektedir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.