Pekmez Nasıl Tüketilmeli?

Yayın Tarihi : 2015/11/06 13:32 • Güncelleme Tarihi : 2022/04/17 09:47 •

Pekmezin emilimini artırmak, tüketimindeki en önemli unsurdur. Peki pekmez emilimi nasıl artar?

Pekmez Nasıl Tüketilmeli?

Kış aylarının yaklaştığı ve havaların soğuduğu şu günlerde kışlıklar çıkmaya başladı. Kimi zaman kat kat da giyilse kişi üşümesinin bir türlü geçmediğini hisseder. Bunun en önemli nedeni kan değerindeki düşüş ve demir eksikliğidir. Bu durumda doktor tavsiyelerini dinlemek önceliklidir. Ayrıca pekmez ve üzüm tüketiminin de kan değerini yükselten ve üşümeyi azaltan etkiye sahiptir.

Pekmez Neden Kan Yapar?

Pekmez; üzüm, keçiboynuzu gibi demir içeriği yüksek meyvelerden elde edilir. Ayrıca bu besinlerin saatlerce kaynatılması, yani sularının kaybedilip özünün korunmasını esas alan bir yöntemle üretilirler. Kısaca; bir kişinin bir kaşık pekmezden alacağı demiri, üzüm yiyerek en az iki porsiyon siyah üzüm tüketerek alabilmesi mümkündür. 

Pekmezin sıcak tutması da, işte bu demir içeriğinden dolayıdır. Kişinin demir depoları doluysa, bu kişilerde kansızlık görünmez. Haliyle kişinin kanı, vücudunu ısıtmasında etkilidir. Yani demir bakımından zengin kişiler, aşırı soğuğa maruz kalmadıkları sürece, vücut ısıları yüksektir. 

Bu durumda pekmez olarak tüketmek çok daha etkin ve kolaydır. Ancak pekmezi tüketirken onun maksimum emilimle alınmasını sağlamak gerekir. Yani pekmez yemek yetmez, doğru şekilde yenmesi gerekir. 

Pekmezin Doğru Tüketimi Önemlidir

Pekmezin emilimini artırmak, tüketimindeki en önemli unsurdur. Peki pekmez emilimi nasıl artar?

Aç karınla tüketilmelidir. Bunun için en uygun vakit sabah ilk kalktığınızdadır. Kalvaltıdan önce içeceğiniz bir kaşık pekmez vücut tarafından kolayca emilecektir.

Bir C vitamini kaynağıyla tüketilmelidir. C vitamini, demir emilimini çok artırır. Bu sebeple pekmez üstüne sıkılan portakal, limon gibi C vitamini kaynakları; hem pekmezin tadını yumuşatacak, hem de emilimini artıracaktır. 

Pekmez eşliğinde süt ve süt ürünü tüketilmemelidir. Süt ve süt ürünleri, kalsiyum bakımından çok zengindir. Ancak kalsiyum, demir emilimini engeller. Bu sebeple süt ürünleri ve pekmez birlikte tüketilmemeli, eğer yakın zamanda tüketilecekse en az yarım saat aralık bırakılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?