Kronik Bronşit Nedir, Tedavisi Nasıl Olur?

Yayın Tarihi : 2018/03/11 15:31 • Güncelleme Tarihi : 2018/03/11 15:31 •
Kronik bronşit, en az iki yıl süreyle, yılda en az 3 aysüren ve aşırı mukus salgılatan, öksürük ve balgam çıkarma ile seyreden birhastalıktır
Kronik Bronşit Nedir, Tedavisi Nasıl Olur?

Kronik bronşit, en az iki yıl süreyle, yılda en az 3 aysüren ve aşırı mukus salgılatan, öksürük ve balgam çıkarma ile seyreden birhastalıktır. Bronşit hastalığının sürekli tekrarı ile dokuda kalıcı hasaroluşur ve hastalık kronikleşir.

Kronik bronşitin sebepleri nelerdir?

Kronik bronşite en çok sebep olanlar; sigara içmek veya uzunsüre sigara dumanına maruz kalmak, hava kirliliği, polenler, sık sık virüs veyabakteri kaynaklı üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmektir.

Uzun süre sigara içmek veya diğer alerjen-kimyasal maddelerisolumak hava yollarında hasar oluşturur. Hava alış-verişini sağlayan alveollerzarar görür ve bronşlarda salgı hücreleri çok çalışır. Çok daha fazla mukussalgılanır. Hava yolları eskisi gibi temizlenemez, bu yüzden bronş duvarları kalınlaşarakbronş kanalları daralır. Solunum güçleşir. Bazen de mukus tıkacı ile hava yolutamamen tıkanabilir.

Alveoller eskisi gibi çalışamadığı için zararlı maddeleriyok edemez ve vücut enfeksiyonlara açık hale gelir. Kronik bronşit tedaviedilmediği takdirdi amfizem ve bronşektazi hastalıklarına çevirebilir. Kronikbronşitte genellikle kış aylarında tekrarlayıcı enfeksiyon atakları görülür.

Kronik bronşitin belirti ve bulguları nelerdir?

-Öksürük ve beraberinde aşırı balgam çıkarma

-Hareket halindeyken kolayca nefes nefese kalma

-Nefes darlığının artması

-Solunum güçlüğü

-Parmak uçlarında morarma

-Yüksek ateş

Kronik bronşitin tedavisi nedir?

Kronik bronşite akciğer grafisi ve kan testleri yapılaraktanı konulur. Hekim tarafından uygulanan tedavide amaç solunum yollarınıkaplayan salgıların çıkarılması ve hava yollarının açılmasıdır. Hasta bireyinkolay solunum gerçekleştirmesi sağlanır. Fiziksel aktivitelerde zorlanmanınönüne geçmek ve kişiyi enfeksiyonlardan korumak amaçlanır. Bu amaçlara uygunantibiyotikler ve bronşları genişleten ilaçlar verilir.

İlaçları gereken zamanda ve dozda kullanmak tedavideki enönemli etmendir. Bunun dışında da kişiye büyük rol ve sorumluluk düşer.

Kronik bronşitte tedavi sürecinde hasta bireyin dikkatetmesi gerekenler nelerdir?

-Bol bol sıvı alarak kolay balgam çıkarmaya yardımcıolunabilir.

-Nefes daralmasına yol açacak aşırı zorlayıcı aktivitelerdenkaçınılmalıdır.

-Kişi sigara içiyorsa bırakmak için yardım almalıdır.

-Her besin grubundan dengeli ve düzenli beslenerek çabukiyileşme sağlanmalıdır.

-Kullandığı ilaçların olası yan etkilerini (huzursuzluk,bulantı, kusma, çarpıntı) bilmelidir. Yan etkilerle karşılaştığı durumda hekimehaber vermelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?