Bebek ve Çocuklarda Üst Açma Problemi

Yayın Tarihi : 2020/02/07 10:37 • Güncelleme Tarihi : 2023/11/20 13:32 •

Hareketli yatan ve uyurken sürekli üstünü açan çocuklarda ebeveynler, hep hastalık kaygısı yaşarlar. Kendileri de sürekli kalkıp çocuğun üstünü kontrol ederek verimsiz bir uyku uyurlar. Peki üstünü açan çocuğa nasıl yaklaşılmalıdır. Yazımızda bu konuda merak ettiğiniz bilgileri bulabilirsiniz.

Bebek ve Çocuklarda Üst Açma Problemi

Hareketli yatan ve uyurken sürekli üstünü açan çocuklarda ebeveynler, hep hastalık kaygısı yaşarlar. Kendileri de sürekli kalkıp çocuğun üstünü kontrol ederek verimsiz bir uyku uyurlar. Peki üstünü açan çocuğa nasıl yaklaşılmalıdır.

Bebek veya Çocuk Neden Üstünü Açar?

Üst açma; bunalma, sıkılma, hava alamama, terleme gibi sebeplerden olabileceği gibi, hareketli yatmaktan kaynaklı istemsiz açma da olabilir veya çocukta istemeden alışkanlık olmuş da olabilir. Üst açmada özellikle bir sorun veya problem aranmamalıdır ki, bazen yetişkin de üstünün örtülmesinden rahatsız olabilir ve kısmen örtünebilir bu son derece normal bir durumdur.

Üst Açma Problemi Varsa Ne Yapılabilir?

Çocuk sürekli üstünü açıyorsa öncelikle yapılması gereken, özellikle soğuk havalarda kalın kıyafetlerle yatırılmalı veya uyku tulumları kullanılmalıdır. Bunları uyurken çıkarma şansı olmaz.

Ancak bunalmaya bağlı bir üst açma problemi varsa, çocuk bu kıyafetlerle de uyumak istemeyebilir. Unutulmamalıdır ki, çocuklarda kalp atım hızı yetişkinlere göre daha hızlı olduğundan, onların vücutları daha sıcaktır. Yani bir yetişkinin üşüdüğü kadar çocuk üşümez.

Bu sebeple çocuğu çok kalın, hareket edemeyecek şekilde giydirmek de doğru değildir. Hafif ancak sıcak olduğu garanti kıyafetler giydirilmelidir.

Bir başka önlem ise, hava alan üst örtülerini denemektir. Yorgan, battaniye gibi içi hava almayan örtüler, aşırı sıcak ve havasız kalması sebebiyle çocuklar tarafından daha çok istenmeyen bir örtüdür. Ancak hava alan ve daha hafif örtüler; hem çocuğun rahat hareket etmesini sağlar, hem de örtünün verdiği rahatsızlığı ortadan kaldırır.

Üstünü Açan Çocuğun Hasta Olması Nasıl Engellenir?

Çocuk uyur uyumaz ebeveyn çocuğun üstünü örter. Ancak bir süre sonra çocuk üstünü açtığında, eğer çok terlemişse bu açıkça hastalığa davetiye oluşturur. Yani eğer çocuğunuzun üst açma huyu varsa, onu sıkı sıkı örtmeniz onun için iyi bir şey değildir. Aksine çocuğu aşırı terletmeyecek örtüler tercih edilmelidir. Yani çocuk üstünü açtığında bakılması gereken, ne kadar terlediğidir. Şayet bebeğin veya çocuğun yastığı, kıyafetleri ıslanıyorsa işte bu istenmeyen bir durumdur. bu durumda kalın kıyafetle yatırıp ince bir örtü kullanmak veya çocuğu ince iydirip üstünü kalın örtü ile örtmek tercih edilmelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?