Renkler Hangi Duyguyu İfade Eder?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2020/07/29 15:54 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Renkler sadece yansıma değildir. İnsanın kişiliğini, ortamın rengini açığa vuran ifadelerdir. Farkında olmasak da giyindiğimiz kıyafetler dahi kişiliği anlatır. Hatta tedavi yöntemi olarak da kullanılır.
Renkler Hangi Duyguyu İfade Eder?

Renkler sadece yansıma değildir. İnsanın kişiliğini, ortamın rengini açığa vuran ifadelerdir. Farkında olmasak da giyindiğimiz kıyafetler dahi kişiliği anlatır. Hatta tedavi yöntemi olarak da kullanılır.

Renkler Hangi Alanlarda Kullanılır?

Renkler dünyası çok geniştir. Ana renklerin yanında, ara renkler de artık moda dünyasında yerini almıştır. Renkler, modayı şekillendiren önemli unsurlardandır. Uzun zamandır renk uyumlu giyinmek, bu işin bilindiğine işaret etse de, yeni trendler; zıt renkleri kombin yaparak giyinmektir. Yani modanın bir kısmı desen ve şekilse kalan kısmı da renklerdir.

Renkler, oda tasarımlarında da son derece önemlidir. Örneğin restorantlarda iştah açıcı, yemek yemeye sevk eden renkler kullanılırken; yatak odaları eşyalarında ve objelerinde daha dinlendirici ve sakin renkler tercih edilmektedir. Ayrıca hastane gibi yerlerde de güveni temsil eden ve insanı rahatlatan beyaz renkler tercih edilmiştir. Örnekleri daha çoğaltmak mümkündür hayatın her alanında, özellikle profesyonel alanlarda renkler, tahmin edilenden daha fazla kullanılmaktadır.

Renkler tedavilerde de etkin şekilde kullanılmaktadır. Çocuk muayene odalarında canlı ve ilgi çekici renkler tercih edilirken, yetişkin odalarında güveni temsil eden beyaz renk kullanılmaktadır.

Yerinde kullanılan renkler, hayatınıza pek çok şey katacaktır. İlk buluşmalarda seçilen kıyafet, ilk iş gününde giydiğiniz renk, uyuduğunuz odanın rengi, dinlenme odanızın rengi, çalışma odanızın rengi gibi pek çok faktör; yaptığınız her işin verimli olmasını sağlayacaktır. Yaptığınız iş uyumak olsa dahi.

Renkler Hangi Duyguyu Temsil Eder?

Beyaz renk saflığı ifade eder. Güven verir.
Siyah renk konsantre olmayı kolaylaştırır.
Mavi renk özgürlüğü uyarır.
Kırmızı heyecandır, kan akışını hızlandırır.
Mor itibarı ifade eder. Bilinç altında olumsuz etki yapar.
Turuncu iştah açıcıdır.
Sarı ilgi sever, dikkat çeker.

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?