Şeker Hastaları Meyve Tüketebilir mi?

Yayın Tarihi : 2018/08/13 17:01 • Güncelleme Tarihi : 2018/08/13 17:01 •

Şeker hastalığı, ortaya çıktığında kronikleşen ve hayatın tamamını etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu sebeple şeker hastaları, geçici süreliğine değil, devamlı surette yaşam alışkanlıklarını düzenlemelidir.

Şeker Hastaları Meyve Tüketebilir mi?

Şeker hastalığı, ortaya çıktığında kronikleşen ve hayatın tamamını etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu sebeple şeker hastaları, geçici süreliğine değil, devamlı surette yaşam alışkanlıklarını düzenlemelidir.

Şeker hastalığında yenilen besinler, hastalığın seyrinde en büyük etkendir. Çünkü, vücut kan şekerini dengeleme konusunda yetersiz kalır ve rahatsızlanmalara sebep olur. Bu sebeple şeker hastaları beslenmelerine çok dikkat etmeli ve kan şekerini ani yükseltip düşüren besinlerden uzak durmalıdır. Tabii ki bu besinlerin başında şekerli gıdalar vardır.

Yapılan araştırmalar, meyvelerde de belli oranlarda şeker varlığını kanıtlamıştır. Bu şeker, tabii ki günlük hayatta kullanılan beyaz şeker kadar zararlı olmayıp, doğal şekerlerdir. Ancak şeker hastaları için tehdit oluşturabilirler. Bu sebeple başlıca meyvelerden şeker hastalarının uzak durması faydalı olacaktır. Ancak hiçbir meyveyi tüketmemek doğru değildir. Çünkü, insan vücudu günde 25 gram posa ihtiyacı hisseder. Posa almanın en güzel yolu ise meyve tüketmektir. Meyveler, yağ depolanmasını engellediği gibi, bağırsaklarında çalışmasında yardımcı unsurlardır. Ayrıca vücudun ihtiyacı olan pek çok vitamin ve mineraller meyvelerden sağlanır.

Şeker bakımından en zengin meyveler kurutulmuş meyvelerdir. Bu meyveler içeriğindeki suyu kaybederken, şekeri ve besinleri bünyesinde tutar. Bu sebeple şeker hastalarının bu meyvelerden uzak durmaları tavsiye edilir. Kuru meyveler haricinde şeker oranı yüksek olan meyveler; kavun, üzüm, incir, muz gibi meyvelerdir. Bunları da şeker hastalarının fazla tüketmemesinde fayda vardır.

Şeker hastalarının güvenle tüketebileceği meyveler ise, şeker oranı düşük ekşi olarak bilinen meyvelerdir. Bunlar; erik, yeşil elma, kiraz gibi meyvelerdir. Bu meyveler aynı zamanda iyi birer antioksidandır. Yani, vücudu zararlı atıklardan kurtarır ve ihtiyaç olan posanın vücuda alınmasını sağlar.

Meyvelerin kan şekerini dengelemesi için, şeker hastalarını rahatsızlanmadan koruyabilmesi için, yağ içerikli besinle birlikte tüketilmesi tavsiye edilir. Bu sayede kan şekerini aniden yükseltmez ve vücudun zarar görmesini engeller. Bunun için meyvenin yanında tüketilmesi gereken en iyi besin, cevizdir. İçeriğindeki faydalı yağlar sayesinde şekerin vücuda zarar vermesini engeller.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?