Tercihler
YKS tercihleri sırasında göz önünde bulundurmanız gereken bir çok unsur vardır. Bu yazımızda YKS tercihleri süreci ve doğru tercih konuda dair merak ettiğiniz bilgileri bulabilirsiniz.
Bakın şu sıralar öğrenciler neler konuşuyorlar:
“ İdealimdeki bölümuluslararası ilişkiler. Ancak yine de kampüsü olmayan üniversitelerin bubölümünü tercih etmektense kampüsü olan üniversitelerin başka bölümlerini tercih ederim. ”
“ Ben aslındamühendislik okumak istiyorum ama ailem tıp okumam için ısrar ediyor. ”
“ Siz bana kimyaokumamı öneriyorsunuz ama mezun olduğumda iyi para kazanabilir miyim? ”
“ Benim için farketmez. Puanımın yettiği tüm bölümleri yazacağım. ”
Evet, şu sıralar hiç de yabancı olmadığımız konuşmalar değil mi? Sınavların bitiminin biraz ardından karşılaşacağınız tercihler ve meslek seçimi öncesi konuşmalar.İnsana pek de doğru konuşmalarmış gibi gelmiyor aslında. Çünkü tercihler aşamasında seçeceğiniz mesleklerle bir bakıma yaşam biçiminizi de belirlemiş oluyorsunuz. Bu nedenle bu dönemde alacağınız kararlar oldukça önem taşımaktadır. Burada sık karşılaşılan sorun, bir çoğunuzun amaçlarını belirlememiş olması veya meslekler hakkındaki bilgilerinizin yüzeysel olmasıdır. Daha da önemlisi ilgi ve yeteneklerinizin farkında olmamanızdır.
Bi rkısmınız tercih yaparken yakın çevrenizdeki meslek sahiplerine öykünüyor veya onların önerileriyle kararlar alıyorsunuz. Bazılarınız gelir durumuna, kariyereya da kulaktan dolma bilgilerle mesleklerinize karar veriyorsunuz. Genelinizise popüler kültürün, basın ve medyanın araştırmalarına dayanarak kararlar alıyorsunuz. Ve bölümdense üniversite seçimine ağırlık veriyorsunuz. Sonuçta çoğunuz yine ilgi ve yeteneklerinizi göz ardı ederek tercihlerinizi düzenlemeye çalışıyorsunuz.
Tercihlerinizi belirlerken en önemli kriterin sizlerin isteğinin ne olduğunu asla ihmal etmemeniz gerekmektedir. Tabi ki isteklerinizi belirledikten sonra o bölümün hangi üniversitede okunabileceğine karar vereceksiniz.
Tercih öncesi;
Kendinizi tanımaya, hangi işi yaparsanız mutlu olabileceğinizi kestirmeye çalışın.
İstediğiniz meslekleri ayrıntılı olarak inceleyin.
Akademik başarınızın hangi derslerde daha etkili olabileceğini sorgulayın.
Gelecektekiyaşamınızdaki hedeflerinizin neler olması gerektiğini ve planlarınızı netleştirin.
Mesleğinizibelirlemeye çalışırken önerilere uzak kalmayın. Ancak aile, yakın çevre ve toplumsal baskıların üzerinde düşünmeye gayret ederek son kararda siz belirleyici olun.
Tercih zamanı;
Öncelikle üzerinde karara varmış olduğunuz bölümleri bir liste haline getirmelisiniz.Tercih etmek istediğiniz bu bölümlerin;
Puan türlerini,
Bir önceki yıla ait yüzdelik dilimlerini,
Bir önceki yıl o bölümlere giren en son öğrencinin Türkiye başarı sıralamasını,
Bölümlerin kontenjanlarını,
Bölümlerin özel koşullarını belirlemelisiniz.
Tercihlerinizi okumayı en çok istediğiniz bölüm sırasında yapmaya özen göstermelisiniz. İstemediğiniz halde puanı çok yüksek olan bir bölüme öncelik vermemeli ve bu tercihi listenizden çıkarmalısınız.
Bu aşamaları tamamladıktan sonra, isteğinize göre tercih edeceğiniz bölümleri birönceki yılın başarı sıralamalarına göre sıraya sokmalısınız. Bu noktada şu tür oynamalar yapabilirsiniz: Puanı düşükolan bir bölümü puanı biraz daha yüksek olan bir bölümden daha fazla istiyorsanız düşük olanı yüksek olanın üzerine yazabilirsiniz. Aradaki farkların anlamlı olması kaydıyla.
Aynı puan türündenyakın başarı sıralamalarına sahip birden çok bölüme yer vermemeniz de sizin yararınıza olacaktır.
Kazanacağınıza kesin gözle baktığınız ancak kazansanız dahi okumak istemeyeceğiniz bölümlere tercih listenizde yer vermemelisiniz.
Tercihlerinize bulunduğunuz başarı sıralamanızın 15.000-20.000 üzerinden başlayabilirsiniz. (Böyle bir başlangıç o sıralamalardaki bölümlere yerleşeceğiniz anlamına gelmiyor. Ancak böyle bir hakkınız olduğunu unutmayın. Ne olur ne olmaz! ) Bu durum alttaki tercihlerinizi olumsuz etkilemeyecektir. Önemli olan bulunduğunuz başarı sıralamanızın altı ve üstündeki tercihleri doğru ayarlamak ve o bölümleri gerçekten isteyip istemediğinize karar vermektir. Çünkü büyük olasılıkla yerleşebileceğiniz alan o civarda seyretmektedir. Ve önemli olan başarı sıralamanızın inebildiğiniz kadar altına inmenizdir. Tabi ki istediğinizbölümler dahilinde.
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı
Hakan GÜLLE
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.