Vitamin Takviyesi Hangi Durumlarda Alınmalıdır?

Yayın Tarihi : 2018/11/01 12:54 • Güncelleme Tarihi : 2018/11/01 12:54 •

Vitamin; vücutta üretilemeyen, ancak besinlerle dışarıdan alınabilen, vücut suyunda ve yağında çözünerek kullanılabilen biyolojik katalizörlerdir. Vücut metabolizması için gereklidir ve pek çok çeşidi vardır.

Vitamin Takviyesi Hangi Durumlarda Alınmalıdır?

Vitamin; vücutta üretilemeyen, ancak besinlerle dışarıdan alınabilen, vücut suyunda ve yağında çözünerek kullanılabilen biyolojik katalizörlerdir. Vücut metabolizması için gereklidir ve pek çok çeşidi vardır.

Vitamin ihtiyacı, bebek henüz anne karnında zigotken oluşmaya başlar. Anneden aldığı vitaminlerle bir insan vücudu şekline girer ve organ fonksiyonları oluşmaya başlar. Sadece fetusta değil bebeklerde, erişkinlerde, yaşlılarda kısacası her yaşta, her cinsiyette, her ırkta insana gereklidir vitaminler. Bunun sebebi; vitaminin vücutta üretilemiyor, ancak metabolizmanın sağlıklı işlemesi için gerekli olmasıdır. Bu sebeple vitamin ihtiyacı hiç bitmez. Yani var olan vitamin metabolizmada kullanılır ve ardından tekrar aynı vitamine gereksinim meydana gelir.

Bu vitaminler daha çok sebze ve meyvelerden elde edilir. Çünkü, hayvansal metabolizmaya sahip canlılar vitamin üretemezler. İnsanlar vitaminleri nasıl dışarıdan alıyorlarsa, hayvanlar da aynı şekilde dışarıdan, ot yiyerek alıyorlar.

Vitaminler, metabolizmanın çalışmasını sağlamakla birlikte, hormonların çalışmasında, bağışıklıkta da görevlidir.

Özellikle kış aylarında soğuyan hava ve meydana gelen salgınlar sebebiyle vücudun kendini savunabilmesi ve hastalıklara karşı korunabilmesi için vitaminlere olan ihtiyaç artar.

Vitamin konsantreleri; eczanelerde satılan, çeşitli vitaminleri içinde barındıran multibirlikteliklerdir. Çocuklarına yeterince sebze, meyve yediremeyen ebeveynler, veya çocuğunun hastalanmasından korkanlar hemen bu multivitaminlere başvururlar. Bu konsantrelerin reçetesiz satılması, kolay kullanılması ve ulaşılması insanların kullanımını pratikleştirmiştir. Özellikle meyve aromalarının katılması sayesinde çocuklar da severek kullanırlar.

Ancak unutulan nokta, ihtiyaç olmayan vitaminlerin alınmasının vücuda fayda değil zarar getireceğidir. Yani hiçbir tahlil yapılmadan, keyfe göre kullanılan, ihtiyaç olmadığı halde vitamin depolamak doğru değildir. Bunun yerine dengeli ve düzenli beslenen çocuk, vitamin takviyesi alan çocuğa göre çok daha sağlıklıdır.

Peki bu multivitamin takviyelerini kimler nasıl kullanmalıdır?

Çocuklar; gelişim çağındadır ve vitaminlere çok ihtiyaç duyarlar. Ancak herhangi bir vitamin almak yerine gerekli tahliller yapılmalı ve sadece ihtiyaç olunan vitamin, şayet besinlerle sağlanamayacak kadar düşükse verilmelidir. Yetişkin ve yaşlılarda da aynı şekilde tahliller yapılmalı ve ihtiyaç dahilinde kullanılmalıdır.

Hamileler; anne rahmine düşen bebeğin vitamine ihtiyacı vardır. bu ihtiyacı varsa anneden kullanır, yoksa gelişim geriliği görülür. Ayrıca anne; bebeğin vitamin ihtiyacını karşıladığından dolayı kendi vitaminsiz kalır ve her halukarda vitamin ihtiyacı meydana gelir. Bu sebeple gebelikte de doktor kontrolünde vitamin verilmelidir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?