B2 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar?

Yayın Tarihi : 2019/01/01 19:28 • Güncelleme Tarihi : 2019/01/03 23:58 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

B2 vitamininin diğer adı riboflavindir. Vücutta pek çok role sahiptir. Suda çözünen bir vitamindir ve devamlı surette dışarıdan vücuda alınması gerekir. aksi takdirde ciddi sağlık problemleri görülebilir.

B2 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar?

B2 vitamininin diğer adı riboflavindir. Vücutta pek çok role sahiptir. Suda çözünen bir vitamindir ve devamlı surette dışarıdan vücuda alınması gerekir. aksi takdirde ciddi sağlık problemleri görülebilir.

Canlı bir vücutta tüm görevler, hücreler içerisinde gerçekleştirilir. Bu hücrelerin doğru ve devamlı çalışabilmesi için ise, bazı elementlere ihtiyacı vardır. bunların bir kısmı vücutta sentezlenirken, bir kısmı da dışarıdan hazır olarak alınır. İşte bu hücrelerin düzenli çalışması içi ihtiyacı olan vitaminlerden biri de B2 vitaminidir. Hücrelerde B2 vitamini devamlı kullanıldığı için, bu vitaminin dışardan devamlı surette alınması gerekir.

B2 vitamini hücrede bulunduğundan, hücrenin rol aldığı pek çok metabolik olayları da etkiler. B2 vitamini bünyesinde yeterince bulunan bir hürce; içerisindeki hasarlı bölgeyi kolay onarır, büyümesi dengeli ve doğru olur, vücudun enerji seviyesini artırır, metabolizmayı aktif ve kolay hale getirir. Cilt ve göz sağlığını korumada etkilidir.

B2 vitamininin çalışabilmesi için tek başına olması yeterli değildir. Vücuttaki B2 vitamininin kullanılabilmesi için yeterli miktarda; B6 ve folik asitinde bulunması gerekir. aksi takdirde var olan B2 vitamini de görevini yerine getiremez.

Tüm B grubu vitaminleri bünyesinde barındıran bir vücutta; sinir, kalp, cilt, göz ve kan hücreleri de doğru çalışır.

Vücutta B2 vitamini eksik olduğunda bazı belirtiler meydana gelir. Bunlar;

Anemiye bağlı olarak gelişen halsizlik ve yorgunluk,

Metabolizmanın yavaşlamasına bağlı olarak hazımsızlık, kabızlık,

Ağız içinde ve dudak kenarlarında oluşan yaralar, çatlaklar,

Derinin iltihaplanması, ciltte iz, yara oluşumu,

Ağız, dil, boğaz enfeksiyonlarında artış,

Sinir sisteminin bozulmasına bağlı olarak da kaygı ve depresyon hali ve ani değişen ruh halleri ortaya çıkar.

B2 vitamini içeren besinler; kırmızı et, süt ve süt ürünleri, ıspanak, badem, yumurta, somon, mercimek, mantar, barbunya, tahin, beyaz peynir, kinoa, kuru domates.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?