Yaş Aralıklarına Göre Olması Gereken Nabız ve Kalp Atış Hızı

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/28 10:05 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Nabız, bir dakikalık süreç içinde ölçülen kalp atış hızı olarak bilinir. Dakikada kalbin kaç kere attığı ölçülür.Bu yazımızda her yaşa göre olması gereken nabız sayısı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yaş Aralıklarına Göre Olması Gereken Nabız ve Kalp Atış Hızı

Nabız Nedir?

Nabız (dakikada kalp atım sayısı, kalp hızı) fizik muayene esnasında doktorların sık olarak başvurduğu önemli bir yaşamsal bulgu değerlendirme yöntemidir.
Taşikardi olarak da bilinen kalbin Hızlı atması da başta kalp hastalıkları olmak üzere bir çok hastalığın habercisidir. Nabızın normalin altında atması ise bradikardi olarak tanımlanır.
Göz ardı edilmemesi gereken bir nokta ise, kalp atış hızının yaşa göre farklılık gösterdiğinin bilinmesidir. Belirli yaş grup ve aralıklarına göre olması gereken kalp atış hızları aşağıda belirtilmiştir. Burada dakikada yani 60 saniye ölçülen kalp hızları dikkate alınmaktadır.

Yaşa Göre Nabız Sayıları: 

Nabız sayısı değerlendirilirken 60 saniye veya eş değeri olan 1 dakikalık süreçteki hesaplanan sayı dikkate alınmalıdır.

0 - 1 yaşlarda; 60 saniyede 120-140
1 - 3 yaşlarda; 60 saniyede 90-120
3 - 7 yaşlarda; 60 saniyede 90- 100
7 - 20 yaşlada ise 60 saniyede 80 - 90 kalp atış hızı veya nabız normal olarak değerlendirilmelidir.
20' li yaşlardan sonra ise bu değerlerde bir düşüş olması beklenmelidir.20 yaşından sonra nabız sayısı 60 saniyede 60 ile 80 arasında olmalıdır.

Spor Yapanlarda Nabız:

Spor esnasında kişinin nabız sayısının gereğinden çok artmaması gerekir. Aşırı eforlu sporlarda nabız hızı çok yükselebilir.Bu da kişinin kalbininin yükünü arttırır. Özellikle kalbinde sorun olanlar, 40'lı yaşlardan sonra yoğun spor yapanlar spor esnasında nabız sayılarını kontrol altında tutmalıdırlar.
Spor sırasında nabız sayısını ölçen akıllı saatler, telefonlar geliştirilmiştir.Spor merkezlerindeki yeni teknoloji koşu bantları, croos trainer aletleri gibi spor aletleri de nabız sayısını ölçmektedir.
Spor yapanların, spor esnasında nabız sayılarını kontrol altında tutmaları ve aşırı yükselmesini önlemeleri için aşağıdaki formüle dikkat etmeleri önerilir.

1.Yaşınızı 220 rakamından çıkarın. Örneğin 50 yaşındaysanız (220-50) =170  (Bu nabız sayısı maksimum limitiniz olan nabız sayısıdır.Asla bu rakama çıkmanız önerilmez.)
2.(220-50)=170 Bulduğunuz 170  rakamını ise 0,7 ile çarpın. (170x0,7) =119  
Çıkan sonuç spor yaparken olması gereken nabız sayısıdır. 
Bu durumda 50 yaşında olan birinin spor yaparken olması gereken nabız sayısı (220-50)=150 ve (150 x 0,7) formülüyle 119 olarak bulunmaktadır.

Sporcuların Nabız Sayısı Düşük (bradikardik) Olabilir

Aktif spor yapanlarda ise, nabız sayıları normalin altında (bradikardik) olabilir.Bu durum olağan bir bulgudur. Sporcu olmayıp da nabız sayısı normalin altında olanlar ise kardiyoloji doktorlarınca takip edilmelidir.

Taşikardi Olunca Ne Yapmalıyız?

Olması gereken kalp atış sayısının fazla değerleri, kalp atışının hızlı olduğunu yani taşikardi ( çarpıntı) olduğunu gösterir.
Taşikardi bulgusu olanların, yaş grubuna göre çocuk hastalıkları uzmanı, dahiliye veya kardiyoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?