Meslek Seçimini Tesadüfi Sonuçlara Bırakmayınız

Yayın Tarihi : 2017/02/26 23:01 • Güncelleme Tarihi : 2017/02/26 23:01 •
Sınavlara hazırlanırken en keyifsiz aşama, mesleğinizibelirlemek zorunda kaldığınız aşamadır
Meslek Seçimini Tesadüfi Sonuçlara Bırakmayınız

Sınavlara hazırlanırken en keyifsiz aşama, mesleğinizibelirlemek zorunda kaldığınız aşamadır. Yani tercihler zamanı. Bireyin mesleğini belirlemesipek kolay bir karar olmasa gerek. Çünkü kısıtlı sürelerde yapılansınavlarda  sergileyeceğiniz performans,sizi 30 tercihten birine götürecek. Tercih mantığı da; en fazla istenilenbölümden en az istenilen bölüme doğru sıralandığından, kararlarınızı nederecede dikkatli vermeniz gerektiğini ortaya koymuyor mu?

Meslek seçimi sizlerin bundan sonraki yaşamınızıbirlikte sürdüreceğiniz; amaç olan yaşamayı sağlayan, araç olan para kazanmayı sağladığı içinönemlidir. Bir işi sevmeden yapmak, hiç kimseyi mutlu etmez. Aynı zamanda keyifalmadan bir işi yaparak da çok para kazanmak mümkün değildir. Yapacağınız işsize tatmin sağladığı takdirde, çok para kazanmanız bile size bir anlam ifadeetmeyebilir.

Hemen hemen hepiniz bu çağlarda, meslek seçmek konusundakararsızlık süreci yaşamakta ve bazen bu kararlarınızı tesadüfi seçimlerlesonuçlandırmaktasınız.
Tesadüfi veya bilinçsiz kararlar sonucu  yaptığınız seçimler, sizleri ömür boyuetkiler ve bu da mutsuzluğunuzun en önemli nedenlerinizden
birini  oluşturur.

Bu durumun olumsuzluğu aynı zamanda toplumun nitelikliinsan gücü gereksinimi de göz önüne alındığında uğranılan kayıpların yalnızcabireysel temellerde kalmayıp daha genel boyutlara ulaştığını da göstermektedir.İşini sevmeyen bireylerin verimsizliği her koşulda ülkeye yansıyacaktır.Halbuki doğru ve yerinde verilen kararlar sonucu yapılan bir seçimin ardından,bireyin mutluluğu ve devamında da ulusal kalkınma gelecektir.

Doğru seçimler yapabilmeniz; ilgi, yetenek ve kişiliközelliklerinizi objektif olarak değerlendirmeniz ve seçeceğiniz mesleklerhakkında ayrıntılı bilgilere sahip olmanızla mümkündür Bunu yaparken de,duygusal etmenlerden uzak kalmalısınız. Salt toplumsal değerler açısından üsttetutulan mesleklere yönelmeniz veya seçimlerinizi etkileyebilecek dışetmenler  ve mesleklerin caziptaraflarını görüp olumsuzluklarını değerlendirmeden yapacağınız seçimler,sizleri doğru sonuca değil, ileride mutsuz olacağınız sonuçlara götürecektir.

"Puanım tutuyor, herkes bu mesleği seçiyor, ailemdoktor olmamı istiyor, hangi meslekte para var, yüksek puanla alan bölümleritercih etmeliyim, puanı düşük olduğu için o bölümü yazmam..." diye uzayıp giden düşünceler, potansiyel mutsuzbireylerden oluşan bir kitleyi doğururur.

Oysa "ben bu mesleği ilgilerim, yeteneklerimve kişilik özelliklerime uyduğu için seçiyorum" diyen bireylerin,başarı, mutluluk ve gelişmek için önlerinde çok fazla bir engel kalmamıştır.

Evet sevgili öğrenciler, bu nedenlerle seçeceğinizmeslekler hakkında daha ayrıntılı düşünmeniz ve bilgilenmeniz gerekmektedir. Bunoktada mesleğinizi belirlemek için tercih zamanını beklemenize gerekolmadığını, nasıl sınavlara hazırlanırken önlemler alıyorsanız bu konuda daşimdiden önlemler almanızın doğru olacağını düşünüyoruz.

Kararlarınızın sonucuna yalnızca siz katlanacaksınız.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı

Hakan GÜLLE

                                                                                                          

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?