Böcek Isırıkları ve Tedavileri
2016-10-15 14:34:09 | Güncelleme 2016-10-15 14:34:09 |
Böcek ısırıkları yaralara ve kaşıntıya neden olabilir. Yaralar tedavi edilmeden bırakıldığı takdirde çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle böcek ısırması durumlarında mutlaka bir dermatoloğa başvurulmalıdır. Arılar, karıncalar, pire, sinek, sivrisinek, yaban arıları ve örümcekler böcek ısırmalarında ısırma sonrasında ağrı görülebilir. Bu ağrı genellikle böceğin ağız veya iğne yoluyla cilde temas etmesi sonucu oluşur. Isırık anından hemen sonra alerjik reaksiyonlar görülebilir. Genel olarak böcek ısırıkları tehlike yaratmaz. Fakat bazı böceklerin zehirli olması ölümcül sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle böcek ısırıklarını tanımak ve buna göre bir tedavi uygulamak oldukça önemlidir.
Isırma türleri: zehirli yılanlar sokması, böcek ısırıkları şeklindedir.Yılan sokması oldukça tehlikeli iken çoğu böcek sokması deri arkasında sadece kaşıntılı bir iz bırakır ve zararsızdır. En sık ısırma vakasının görüldüğü böcek türleri şunlardır: keneler, ev akarları, pire, saç biti, kasık biti, at sinekleri, sivrisinek, örümceklerdir.
Çoğu örümcek ısırığı kendi kendine geçerken bazı vakalarda farklı komplikasyonlar görülebilir. Bunun nedeni örümceğin zehirli olmasıdır. Bazı zehirli örümcek türleri şunlardır:
– Kahverengi münzevi örümcek
– Kara dul örümceği
– Berduş örümcek
– Çim örümcek
– Fare örümcek
– Siyah ev örümceği
– Kurt örümceği
Böcekler, algılanan bir tehdide karşı savunma hareketi olarak sokabilirler. Bunlar genellikle iğneli böceklerdir. Bir arı veya karıncanın zehirli iğnesini deriye enjekte etmesi acı verirken aynı zamanda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Daha çok iğneleri ile sokan böcekler ise şunlardır: arılar, eşek arıları, yaban arıları, ateş karıncası, akreplerdir.Sığ denizlerde bulunan pek çok tehlikeli hayvan vardır. Zehirli yengeçler, zehirli balıklar ve denizanaları bu hayvanlar arasında yer alır.
Böcek sokmasının belirtileri arasında; vücudun belirli bölgesinde ya da tamamında şişme, kızarıklık veya döküntü, etkilenen bölgede veya kaslarda ağrı, kaşıntı,ısırık bölgesinde ısı, etkilenen bölgede karıncalanma veya uyuşma gibi belirtiler görülür.
Acil tıbbi tedavi gerektiren şiddetli reaksiyon belirtileri şunlardır: ateş, nefes darlığı, mide bulantısı ya da kusma, kas spazmı, hızlı kalp atışı, dudaklar ve boğazda şişmesi, kafa karışıklığı, bilinç kaybı oluşur.
Böcek ısırığı şişliğine ne iyi gelir: Böcek ısırığı reaksiyonları hafif olduğunda evde doğal tedavi yöntemleri ile atlatılabilir. Ciltte ısırılma olan bölge gerilir. Bu bölgede şişlik oluşumunu önlemek için buz torbası uygulanabilir. Buz torbası aynı zamanda acıyı da hafifletecektir. Kaşıntıyı önlemek için topikal kremler de sürülebilir. Fakat şişlikler sadece ısırık bölgesinde değil; ağız, yüz ve boğaz gibi alanlarda da oluşmaya başladıysa acil müdahale gerekebilir. Özellikle boğaz şişmesi nefes almayı imkansız hale getireceği için en yakında sağlık kuruluşuna gitmek gerekir. Karadul gibi zehirli örümcek ısırıklarında ise önce vücuda giren zehir akıtılır sonra tedavi uygulanır. Dikkat edilmesi gereken ve acil tıbbi müdahale gerektiren bir başka durum ise akrep sokmasıdır. Akrep sokması ölümcül sonuçlara neden olabilir.
Böcek ısırıkları genelde birkaç günde iyileşir. Fakat böcek ısırığı alerjisi veya kaşıntısı gibi belirtiler şiddetlendiğinde mutlaka doktora başvurulmalıdır. Böcek sokmasını engellemek için birkaç önlem alınabilir. Dışarıda vakit geçirilen zamanlarda böceklerin bulunduğu alanlara dikkat edilmelidir. Eğer bahçe işleri ile uğraşılacaksa şapka ve eldiven gibi aksesuarlar kullanılmalıdır. Arılardan korunmak için çiçek desenli ya da çok renkli kıyafetlerden kaçınılmalıdır. Parfüm ve losyon kokuları da arıları çekebilir. Böceklerden korunmak için vücuda sıkılan böcek kovucu spreyleri kullanmak yararlı olabilir.

Yorumlar
Yorum |
---|