Kanserlerde Beslenme
Kanserin beslenme alışkanlıkları ile ilişkili olabileceği konusunda çeşitli görüşler vardır.
Yağ tüketimi ve kanserle olan ilişkisi:
Hayvansal proteinler yoğun miktarda doymuş yağ içerir.
Özellikle yoğun miktarlarda hayvansal protein ağırlıklı beslenme alışkanlığı ile kanser oluşumu arasında bir ilişki olabileceğine dair görüşler vardır.
Ancak kanser vakalarının yüksek protein ile yoksa doymuş yağ ile mi ilgili olduğu henüz tartışmalıdır.
Uzmanlar kanser riskinden uzak durmak için doymuş yağ içeriği yüksek et veya et ürünlerinin aşırı miktarlarda tüketilmesini tavsiye etmiyorlar.Özellikle de nitrit ve benzeri katkı ürünleri içeren salam, sosis ve sucuktan uzak durmamızı öneriyor.
Bu tüt ürünler yerine ise beyaz et olarak da bilinen balık ve tavuğun sağlıklı pişirme usulleriyle tüketilmesinin iinsan sağlığına çok daha yararlı olduğunu savunuyorlar.
Yağ normal şartlarda vücudumuz için gerekli bir maddedir.Vücudumuzun enerji deposu olarak görev yapar.Ancak özellikle de doymuş yağın kararınca tüketilmesi gerekmektedir.Doymuş yağ yerine zeytinyağ gibi doymamış yağlar tercih edilmelidir.
Aşırı yağ tüketimi kadınlarda meme, yumurtalık ve rahim erkeklerde ise prostat, testis ve kolon kanserlerinin oluşumunu tetikleyebilir.
Karbonhidrat tüketimi ve kanserle ilişkisi:
Karbonhidratlar insan vücudu için enerji kaynağıdır ve tükettiğimiz pek çok gıdada bulunur.Posa da bir karbonhidrat türüdür.Posalı gıdalar kabızlığı önler ancak barsakların çalışmasını sağlar.Ancak posasız gıdalar kabızlığı tetiklediğinden, bu yönde baskın bir beslenme kolorektal kanserlerin oluşunda rol sahibi olabilir.
Vitaminler ve minerallerin tüketiminin kanserle ilişkisi:
Her ne kadar bu konuda ciddi bilimsel veriler olmasa da yetersiz vitamin alımının kanser oluşma riskini arttırdığı düşünülmektedir.
Bazı mineraller kanser oluşumuna sebep olabilmektedir.Bunlara örnek olarak; kurşun, asbest, nikel, kadminyum, asbest verilebilir.Bu maddelerin karıştığı gıda ve suların tüketilmesi kansere neden olabilir.
Besinleri pişirme yöntemlerinin kanserle ilişkisi:
Pişirme yöntemleri kanser oluşumunda doğrudan veya dolaylı olarak etkide bulunabilir.
Örneğin mangalda etlerin pişirilmesi çok da sağlıklı bir pişirme yolu değildir.Özellikle mangal kömürü ve ateşine yakın pişirilen etlerde bu risk daha da artmaktadır.Kızartma, tütsüleme, közleme gibi ülkemizde sıklıkla başvurulan pişirme yöntemleri de uzmanlarca kanser riski bakımından riskli bulunmaktadır.
Sağlıklı pişirme yöntemleri ise haşlama ve fırında pişirmedir.
Aşırı beslenme ve obesitenin kanser oluşumunda etkisi:
Gereğinden çok beslenme vücutta yağ birikimine yol açacak ve çağımızın hastalığı obesite ile sonlanacaktır.
Bilimsel araştırmalar kilolu ve obes bireylerde kansere daha sık rastlandığını göstermektedir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.