Beta HCG Yüksekliği Nedir? Beta HCG Yükselmesi Nasıl Yorumlanmalıdır?

Yayın Tarihi : 2019/04/13 19:55 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/27 10:57 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Gebelik şüphesinde doktorların ilk istediği test kanda Beta HCG testidir. Anne adayları gebe olup olmadıkları konusunda kan testinde Beta HCG testinin yükselmesinin nasıl yorumlanacağını merak eder. Beta HCG yüksekliği ve hangi Beta HCG değerlerinin  gebelik için ''Beta HCG Yüksek'' olarak yorumlandığına dair aşağıdaki yazımınız ilginizi çekeceğini umuyoruz.

Beta HCG Yüksekliği Nedir? Beta HCG Yükselmesi Nasıl Yorumlanmalıdır?

Beta HCG Hormonu Nedir?

HCG (İnsan koryonik gonadotropin, kadınlarda gebeliğin oluşması ve sağlıklı şekilde devam etmesi için gereken son derece önemli bir hormondur.HCG hormone trofoblastlar tarafından üretilip kanda saptanır.Bu hormonun kanda saptanmasıyla ve düzeyinin de yüksekliği ile gebelik tanısı koyulur.

Beta HCG Yüksekliği Ne Zaman Başlar?

Normalde kadının yumurtasının sperm hücresi tarafından döllenmesinden 6 gün sonra kanda Beta HCG yükselmesi başlar.

Beta HCG Yüksekliği Nasıl Değerlendirilir?

Hamilelikte anne karnında embriyo ve plasenta geliştikçe HCG yüksekliği de artar.Özellikle doktorlar gebeliğin ilk haftalarında kanda Beta HCH değerlerinin 2 günde ikiye katlanarak yükselmesini sağlıklı bir gebelik için değerlendirir.Ancak Beta HCG değerlerinde bu şekilde bir yükselme olmaz ise Beta HCG yüksekliği belirgin olarak artmaz ise akla kimyasal gebelik ve dış gebelik gibi durumlar gelir. 

Kan Testinde Beta HCG Yükseliği Ne Zaman Başlar?

Kanda yapılan mevcut Beta HCG testleri ile kanda Beta HCG yükselişi son adet tarihinden itibaren hamileliğin 3.ile 4 hafta sonrası dönemde başlar.Örneğin 2 Ocak tarihinde adet gören bir kadın hamile kaldığında kanda Beta HCG yükselişi 30 Ocak tarihine kadar başlamış olacaktır.

En Erken Ne Zaman Kanda Beta HCG Testi Yapılmalıdır?

Gebelik şüphesinde kanda sağlıklı Beta HCG sonucu almak için gebelik testi en erken son adet tarihinden 4 hafta sonra yapılmalıdır.Belirtiğimiz süre testin yapılacağı en erken tarihtir.Bu süreyi ne kadar uzatırsak gebelik duurmunda kanda Beta HCG değeri gebelik lehine çıkacaktır.

Beta HCG değerlerindeki Yükseklik Ne Zaman Zirve Yapar?

İkiz veya üçüz olan çok fetüslü gebelikler için hCG değerleri genellikle daha fazla hCG üretim kaynağı olduğundan daha yüksektir.

Genellikle hCG zirvesi, gebeliğin 10. haftasında meydana gelir. Daha sonra seviyeler 20. haftaya kadar düşmeye başlar ve o süreden sonra stabilize olup doğuma kadar sabit kalırlar. 

Beta HCG Testi Nasıl Yapılır? 

Beta Hcg hormonu hamile kadının hem kanında hem de idrarında bulunabilir. Daha sonra açıklanacak olan nadir durumlar dışında, kan veya idrarda BhCG ​​tespit edilirse kadın hamiledir. 

Gebelik Testlerini 2 kategoride değerlendirebiliriz:

1.Kalitatif BhCG ​​(idrarda gebelik testi) 

Kalitatif BhCG  annenin kanında dolaşan insan koryonik gonadotropin olup olmadığını gösterir. Bu form, idrar örneğinden çalışılan gebelik testlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu testler sadece testin pozitif mi yoksa negatif mi olduğunu söyler.

2.Kantitatif BhCG (Kanda gebelik testi) (Kanda Beta HCG bakılması): 

Kantitatif BhCG,  kanda gebelik  testlerinde  kullanılan formdur. Çoğu laboratuvar 25 mIU / mL'nin üzerindeki Beta HCG değerlerini gebelik değerlerini dikkate alır.

6 ile 24 mIU / mL aralığındaki değerler ise gri zon olarak değerlendirilip bir kaç gün sonra yapılacak kan testinde bu değerler yükselmedikçe gebelik tanısı olarak değerlendirilmemelidir.

5 mIU / mL ve altı değerler ise gebelik olmadığı yönünde bilgi vermektedir. 

Kanda Beta HCG Yüksekliği Nasıl Yorumlanmalıdır?

Kadın doğum doktorları hamilelik düşündükleri anne adaylarının kanda Beta HCG test sonuçlarını yorumlarken  aşağıdaki referans değerlerinden yararlanır:

Beta HCG 5 mIU / mL'nin altında = Negatif sonuç, devam eden gebelik yok.

6 ile 25 mIU / mL arasındaki Beta HCG = tanımlanmamış sonuç olarak yorumlanır. Bu sonuç Beta HCG gri zon olarak da değerlendirilir.Bu aralıkta çıkan Beta HCG değeri normalden yüksektir ancak kesin bir gebelik anlamına da gelmez.

Bu aralıkta çıkan sonuçlarda kanda tespit edilecek yeterli Beta hCG’nin oluşması için yeterli zaman olmayan ve henüz  çok yeni gebelikler akla gelir.Beta HCG yüksekliği ile seyreden bu gibi durumlarda kanda Beta HCG testi 2 ile 3  gün içerisinde tekrarlanmalıdır.

Tekrar edilen sonuçta 2 kata yakın bir Beta HCG değeri görüldüğünde gebelik yönünden son derece önemli bilgi verecektir.
Örneğin kanda ilk Beta HCG sonucu 20 olan bir kadında 3 gün sonra değerin 40 ve üstü olması sağlıklı bir gebelik yönünden doktora bilgi verecektir. 

25 mIU / mL'nin üzerindeki Beta HCG sonuçları = Bu değerler pozitif sonuç olarak yorumlanır ve devam eden gebeliği gösterir.

Tahlil.com’un Uyarısı: Kanda Beta HCG sonuçları asla tek başına gebelik tanısı koydurmamalıdır.Kesin gebelik tanısı için gebelik kesesinin ultrason muayenesinde de kadın doğum doktoru tarafından görülmesi beklenmelidir.

Beta HCG Yüksekliği Hangi Durumlarda Görülür?

Beta HCG yüksekliğinin klinik tanı olarak kullanıldığı en önemli kullanım alanı gebeliktir.Gebelikte kanda Beta HCG yüksekliği görülür.

Beta HCG Yüksekliği Gebelik Dışı Hangi Durumlarda Görülür?

1.Fetal Ölüm: 

Bu vakalar arasında rahimde embriyo implantasyonundan hemen sonra ortaya çıkan fetal ölüm vardır. Bu durumda, BhCG ​​pozitif olabilir, ancak hamilelik gelişimi olmayacaktır. Embriyo hala mikroskobik olduğundan, bu kadar erken evrelerde meydana gelen düşükler fark edilemeyebilir.

2.hCG İçeren İlaçların Kullanıldığı Durumlar: 

Hamile kalmak için tedavi gören bazı kadınlar, hCG ilaçları kullanabilir. Bu durumlarda, testlerde tespit edilen BhCG, sadece önceki günlerde kullanılan ilacın kalıntısı olabilir. Genellikle, ilacı sonlandırdıktan 2 hafta sonra, bu BhCG, vücuttan uzaklaştırılmıştır ve gebelik testlerine müdahale edemez.

3.Enfeksiyoz Mononükleoz Hastalığı:

Çok nadiren, yakın zamanda mononükleozisi (Öpücük Hastalığı) olan hastalarda yanlış pozitif BhCG ​​olabilir (düşük değerlerle).

4.Menopoza Yakın Dönemdeki Kadınlar:

Menopoza yakın kadınlarda, beyindeki bir bez olan hipofiz, değerleri 25 mIU / mL'nin üzerinde tutacak kadar az miktarda hCG salgılayabilir.

5.Bazı Tümörler:

 Bazı tümörler insan koryonik gonadotropin üreticileridir, aşağıdaki patolojileri kapsayan Gestasyonel Trofoblastik Hastalıklarda olduğu gibi:

  • Hydatidiform mol (kısmi veya tam).
  • İnvazif mol.
  • Koryokarsinom.
  • Plasental trofoblastik tümör.

Bu hastalıklar, trofoblast hücrelerinin anormal proliferasyonundan tümör üretir. Bu trofoblastik tümörlerin hCG üretimi, genellikle 100.000'in üzerinde ve bazı durumlarda 500.000 mIU / mL'nin üzerinde, çok fazla olabilir.

6.Erkeklerde testis tümörü:

Testis tümörü olan erkeklerde de Beta HCG değerlerinde yükseklik görülebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Op. Dr. Çiğdem İstanbulluoğlu Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?