Gülmekten Ölmek Mümkün Müdür?

Yayın Tarihi : 2017/07/20 11:25 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/08 10:21 •

Halk arasında bir olay anlatılırken ‘gülmekten öldüm’ diye kullanılan bir tabir vardır. Bu yaygın olmasa da mümkündür. Ancak böyle bir durumla karşılaşan birçok insanda altında yatan başka sebepler ya da başka hastalıklar mevcuttur.

Gülmekten Ölmek Mümkün Müdür?

Halk arasında bir olay anlatılırken ‘gülmekten öldüm’ diye kullanılan bir tabir vardır. Bu yaygın olmasa da mümkündür. Ancak böyle bir durumla karşılaşan birçok insanda altında yatan başka sebepler ya da başka hastalıklar mevcuttur.

Kimi insanlar için en mutlu ölüm şekli olarak algılansa da gülmek kalp krizine yol açabilir. Bunun sebebi kalp atış hızının değiştirmesi, kalp atış hızının düzensizleşmesi ve tehlikeli düzeylere kadar çıkabilmesidir. Çünkü gülmek, dopamin, endofin, adrenalin gibi mutluluk hormonlarının yükselmesini sağlar. Kişi eğer normal güçte dahi bir kalbe sahipse bu kalp onu zaten korur. Ancak normalin altında bir sağlık durumu mevcutsa, damar tıkanıklığı veya başka bir kalp hastalığı varsa veya sigara, alkol kullanıyorsa bu durum kalbi biraz daha zorlayacaktır. Nadiren de olsa basınca dayanamayan damarlar kalp krizine sebep olacaktır.

Uzun süre gülmekten kaynaklı nefes alamayan ve havasızlıktan boğulan ya da baygınlık geçiren insanlarda vardır. Gülerken insan bir anda havadaki oksijeni çeker ve akciğerlerini doldurur. Her kahkahada bu hava bir nebze dışarı akar ve kişi hem nefesini düzenlemiş, hem de akciğerini korumuş olur. Bu sebeple doğru gülmek çok önemlidir. Ancak gülerken akciğerleriniz boşalır, hatta diyafram nefesini dahi kullanırsanız bu vücudunuzdaki oksijenin bitmesi ve vücudunuzun sizi korulabilmek adına enerji akışınızı kesmesine sebep olur. İşte bunun adı bayılmadır. Bayılma; vücudun dur sinyalidir. Sadece hayati fonksiyonları devam ettirirken diğer herşeyi durdurur ve vücut normal nabza geldiğinde, oksijen seviyesini ayarladığında ayılma meydana gelir.

Gülmenin Faydaları Nelerdir?

Gülmenin zararlarının yaşanma olasılığı çok zor bir konu iken, güzelliklerini yazmak çok daha kolaydır. Bütün bunlara rağmen gülmek  kötü değil, her zaman güzeldir. Stresi azaltan hafızayı geliştiren bir olgudur. 

Gülmek öncelikle stres seviyesini düşürdüğü için devamlı mutlu bir hayat geçirdiğinizde cildinizde gençlik ve parlaklık olacaktır. Olayları algılama biçiminiz, hayata bakışınız değişecek ve etrafa yaydığınız pozitif enerji ile yenileneceksiniz ve ortamlarda aranan kişi olacaksınız. Yani gülmek sadece fizyolojik değil, sosyolojik de bir yardımcıdır. Bu da sizin daha rahat ve özgüvenli olmanızı sağlayacaktır. Gülmek, hayata hayat katmaktır...


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?