Güneş Çarpması Nedir ? Güneş Çarpmasında Yapılması Gerekenler :

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/22 21:00 •
Havaların giderek ısındığı ve yaz mevsiminin giderek kendini hissettirdiği bu günlerde güneş çarpmasına karşı da dikkatli olmamız gerekiyor
Güneş Çarpması Nedir ? Güneş Çarpmasında Yapılması Gerekenler :

Havaların giderek ısındığı ve yaz mevsiminin giderek kendini hissettirdiği bu günlerde güneş çarpmasına karşı da dikkatli olmamız gerekiyor.
Güneş çarpması doğrudan gün ışığı altında uzun süreli ve gereğinden çok kalanlarda görülen bir sağlık sorunudur.
Gün ışığını fazladan  alan vücudun ısı dengesi bozulur ve çeşitli yan etkilerle kendini gösteren güneş çarpması meydana gelir.

Güneş çarpmasının  başlıca belirtileri nelerdir?

Şiddetli baş ağrısı,
Bulantı,
Kusma,
Yüksek ateş

Güneş çarpmasında hastaya ilk aşamada neler yapılmalıdır? 

Hastanın ateşi düşürülmeye çalışılmalıdır.Bunun için serinletmek en ekili yoldur.Hastayı serinletmenin en iyi yolu ise  soğuk su banyosudur. Öncelikle hasta serin bir yere taşınmalıdır.
Vücudunu sıkan giysiler varsa  mutlaka gevşetilmelidir.Başa, kasıklara ve koltuk altına soğuk kompres uygulanmalıdır. Hastanın ateşi aşırı yükilişkie ve düşürülemiyorsa bütün vücuda ıslak ve soğuk kompres uygulanması da yerinde olacaktır.Hastanın havadar bir yerde olması da önemlidir.Şikayetleri geçmiyor ise, en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Güneş çarpmasına karşı nasıl önlemler alınmalıdır?

Güneş çarpmasına karşı en etkili yol güneşten korunmaktır.
Bu amaçla vücudun aşırı ısınmamasına, güneş altında fazla kalmamaya, sıcakta bol ve serin tutan giysiler giymeye özen gösterilmelidir.
Şapka kullanılması en pratik ve kolay önlemdir. Ayrıca güneş altındayken mümkün olduğunca  fazla su içip, tuz almak da yararlıdır.

Güneş çarpmasında yapılmaması gerekenler nelerdir?

Hastanın bilinci yerinde değilse içecek vermeyin.Soluk borusuna kaçıp hayati tehlike yaratabilir.Alkol koklatmayın ,alkollü ve gazlı içecekler vermeyin.Katı yiyecek  de tehlikeli sonuçlar doğuracağından verilmemelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?