Memede Bulunan Silikon Kanser Riskini Gizler mi ?
Silikonlar, teorik olarak meme kanserinin erken bulgularını gizleyebilirler. Yoğun yapıları, özellikle memenin bazı bölgelerinde, mamografik bazı işaretlerin görülmesini zorlaştırabilir. Ancak, bu durum sık görülmez ve zor da olsa çoğu olguda kanserin saptanma oranı, silikonsuz memeden pek farklı değildir.
Neolife Tıp Merkezi’ nden Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Adnan Kabaalioğlu, silikonlu memenin hem ultrason hem de mamografi sırasında çeşitli görüntüleme zorluklarının olduğunu belirtiyor. Bu zorlukları aşmak için, normal memeye kıyasla daha çok MR çektirmek gerekiyor. Bu nedenle silikonlu memenin görüntülemesi daha masraflı ve daha fazla zaman alıyor.
Silikonların bükülme, yırtılma ve çevre dokuda iltihap veya reaksiyon oluşturma gibi bazı istenmeyen etkileri de olabiliyor. Bu gibi durumlarda teşhiste ultrason ve MR büyük önem taşıyor.
Estetik operasyon öncesi meme kontrolü şart!
Prof. Dr. Adnan Kabaalioğlu, silikon protezlerle ilerde meme kanseri gelişmesi arasında bir ilişki bulunmadığına dikkat çekiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Silikonların lokal, yani meme ve çevresindeki dokularda yaratabileceği reaksiyon dışında, tüm vücuda olası alerjik etkileri de uzun süre araştırılmış ve vücutta genel bir olumsuz etkisi saptanmamıştır. Ancak özellikle ailevi riski olanların ya da fibrokistik meme yapısı bulunanların takiplerini ihmal etmemelerinde fayda var. Ailevi riski olan bir kadının, estetik operasyon öncesi meme kontrolünü yaptırması gerekiyor.”
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|