Omur Yapısı Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/05/11 10:10 • Güncelleme Tarihi : 2021/04/19 00:02 •
Omur yapısı bozukluğu; çok küçük yaşlarda başlayabilen, fiziksel bir rahatsızlıktır
Omur Yapısı Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

 

Omur yapısı bozukluğu; çok küçük yaşlarda başlayabilen, fiziksel bir rahatsızlıktır. Öğrenciden, masa başında çalışan kişilere kadar, pek çok insanda görülür.

Omur yapısı bozukluğunun belirtileri; Baş ağrısı ve dönmesi, ense kökü ağrısı, boyunda iğnelenme hissi, hipertansiyon.

Omur Nedir? Ne İşe Yarar?

Omur; herşeyden önce canlıların gelişmişliği hiyerarşisinde en üst sırada bulunan canlıların ortak özelliğidir. Omurgasız canlılar daha basit canlılar iken, omurgalı canlılar, gelişmişlikte en üst basamağı işgal ederler. Çünkü gelişmiş canlılarda gelişmiş bir sinir ağı ve gelişmiş sistemler vardır. Ve bu sistemlerin korunması için kemik yapılarına ihtiyaç vardır. 

Omur, içi kan*l şeklinde yapılardır ve üst üste bindiğinde omurgayı meydana getirir. İçindeki kan*l sistemi sayesinde sinir şeridini korur ve canlının fiziksel hareketlerini kontrol eder. Ayrıca kişinin vücut proporsiyonunu yani duruşunu ortaya koyar. Bu sebeple duruşla ilgili sıkıntılar, omur sağlığını akla getirir. 

Omur Yapısı Bozukluğu Neden Olur?

Vücutta her organın olduğu gibi, omurların da korunmaya ihtiyaçları vardır. Yapılan spor aktiviteleri, kalsuyum, magnezyum ve fosfor zengini beslenme unsurları omur sağlığını olumlu etkiler. 

Ancak; hareketsiz yaşam tarzı, yanlış yatak kullanımı, yanlış duruş, yanlış oturuş gibi durumlar da  omur yapısının bozulmasını sağlar ve omur yapısı bozulmaya başlar. Önlem alınmadığında ise, yaş ilerlemesiyle beraber daha büyük sıkıntılara yol açar. 

Özellikle kadınlar menopoz dönemine girdiğinde artık östrojen hormonu salgılanmaz. ve kemikler küçülme eğiliminde olur. Zaten bu eğilimde olan vücut, bir de iyi beslenemez ve hareketle desteklenmezse, hepten esnekliğini kaybeder ve omur yapısı bozukluğu kişide çakılır kalır. 

Omur Yapısı Bozulduğunda Ne Olur?

Omur yapısı bozukluğu, sadece kötü duruş neticesiyle çıkmaz karşımıza. Bunun yanında; şiddetli boyun ve baş ağrısı, batma hissi, kronik boyun kökü ağrıları da omur yapısı bozukluğundan kaynaklanır.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?