Rahim Ağzı Kanserinde Sirkeli Test

Yayın Tarihi : 2018/07/25 01:23 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/06 10:27 •

Rahim ağzı kanseri; kadınların rahminde meydana gelen bir kanser türüdür. Bu kolay test hakkında sizleri bu yazımızda bilgilendirmeyi hedefliyoruz.

Rahim Ağzı Kanserinde Sirkeli Test

Rahim ağzı kanseri; kadınların vajinasında meydana gelen bir kanser türüdür. Her yıl ortalama dünyada yarım milyon kişiye bu teşhis konmaktadır. Her kanser çeşitinde olduğu gibi rahim ağzı kanserinde de; erken teşhis çok önemlidir.Rahim ağzı kanseri ilk aşamasında belirti vermez. Kişinin herhangi bir ağrı, akıntı şikayeti olmamakla birlikte; kendini dinç ve sağlıklı hisseder. Bu sebeple belirti beklenmeden rahim ağzı kanseri hücrelerinin gelişip gelişmediği kontrol edilmelidir. 
Rahim ağzı kanseri dünyanın en ölümcül ve en kolay önlenebilir hastalıklarından biridir. Erken veya kanser öncesi aşamalarda yakalanırsa rahim ağzı kanseri son derece tedavi edilebilir. Kadınların düzenli Pap smear testi yaptırdığı gelişmiş dünyada sistematik tarama norm olsa da, hastalıktan ölümlerin yüzde 90'ının meydana geldiği düşük ve orta gelirli ülkelerde durum böyle değil. Böyle yerlerde sirke kullanılarak yapılan düşük maliyetli bir test hayat kurtarır.

Rahim Ağzı Kanserinde Sirkeli Test Nedir?

Rahim ağzı kanserinde sirke testi, sirkenin önemli bir bileşeni olan asetik asitin kullanıldığı bir rahim ağzı kanseri test yöntemidir. Etkili ve ucuz bir tarama testi olarak faydalı olduğu bulunmuştur.Bilimsel araştırmacılar,  gelişmekte olan ülkelerde kanseri önleme şansını artırma potansiyeline sahip olduğunu söylüyor.Asetik Asitle Görsel İnceleme)/Cryo olarak adlandırılan teknik, 2010 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylandı.

Rahiz Ağzı Kanseri Tramasında Sirkeli Test Nasıl Yapılır?

Bu teknik, VIA (Asetik Asitle Görsel Muayene) olarak bilinir ve bir pamuklu çubuk kullanarak kadının rahim ağzını sirke ile boyamayı içerir, bu da kanser öncesi lekelerin beyaza dönmesine neden olur. Sonuçlar anında alındığından, lekeler genellikle kriyoterapi adı verilen bir teknik kullanılarak dondurularak anında tedavi edilebilir. Tüm süreç pahalı tıbbi ekipmanlara ihtiyaç duymadan ve ebeler tarafından gerçekleştirilerek doktor veya hemşireye veya Pap smear testinde olduğu gibi laboratuvara ihtiyaç duyulmaz

Sirke kadının rahim ağzına sürülür ve kanser öncesi noktalar beyaza döner. Bunlar kuru buzla soğutulan metalik bir sondayla anında dondurulabilir. Sirke, sağlıklı dokuya göre daha fazla DNA'ya ve dolayısıyla daha az suya ve daha fazla proteine ​​sahip olan tümörleri vurgular.

Sirke içerikli bir solüsyonla rahim ağzı kanseri taraması yapılır. Kanser öncüsü hücrelerin tespiti halinde; kayroterapi tedavisine hemen başlanır. Bu yöntem sayesinde rahim ağzı kanserinde önemli oranında başarı sağlanmıştır.

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?