Soğuk Havalarda Bağışıklık Sistemini Güçlendirelim

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/20 12:05 •

Kışla birlikte soğuk havalarda bağışıklığını güçlü tutup hastalıklara karşı dayanıklı olmanız için  sizler için hazırladığımız sağlık tavsiyelerimizi okuyabilirsiniz.

Soğuk Havalarda Bağışıklık Sistemini Güçlendirelim

Bağışıklık sistemini güçlü tutmak aslında sadece kış aylarında düzenli beslenmekle mümkün değildir. Bağışıklık sisteminin güçlü olması bir bütündür. Bu bütünlüğün içinde; sağlıklı beslenme, düzenli spor yapma, stresten uzak yaşama, kendine zaman ayırma gibi pek çok detayı içinde barındırır. Dolayısıyla bağışıklık dediğimizde sadece kış ayları algılanmamalıdır.

Neden Bağışıklık Deyince Kış Akla Gelir?

Asılnda bağışıklık mevsimsel bir durum değildir. Vücut bağışıklığı her mevsim aynıdır. Ancak kış aylarında hasta eden unsurlar daha fazla olduğu için bağışıklıktaki düşüklükler kışın meydana çıkmaktadır. Bu sebeple aşağıda verilen önerilere her mevsim dikkat ettiğiniz sürece bağışıklığınız devamlı aktif olmakla birlikte, aynı zamanda kışın da daha az hastalıkla karşı karşıya geleceksiniz.

Kış aylarında bağışıklık sistemimizin güçlü olması soğuklarla ve bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmemizde yardımcıdır. Bağışıklık sisteminin güçlü olması için uzmanların önerilerini dikkate almanız sağlığınız için önemlidir.

1. Yeterli ve dengeli beslenilmelidir. 

2. Fazla şeker ve şekerli sıvıların tüketiminden (bağışıklık sistemimizi baskıladığı için) kaçınılmalıdır. 

3. Cipsler, sakatatlar, salam, sucuk gibi yağlı etler, mayonez, krema gibi aşırı yağlı besinler fazla tercih edilmemelidir.

4. Kızartılmış, kavrulmuş besinler tüketmek yerine, ızgara yapılmış ve haşlanmış besinler tercih edilmelidir. 

5. Kahve ve demli çay tüketiminden kaçınılmalıdır. 

6. Yeşil çay, kuşburnu çayı, ada çayı, ıhlamur gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Ancak bunların tüketiminde de aşırıya kaçılmamalı ve günlük iki fincanı geçmemelidir.

7. Besin değeri daha yüksek olduğu için, mevsiminde yetişen taze meyveler ve sebzeler tercih edilmeli, her öğünde sebze ve salata tüketmeye özen gösterilmelidir. 

 8. Ara öğünlerde taze meyve tüketmeye çalışılmalıdır. Meyveler tok karınla değil, aç karınla tüketilmelidir.

 9. Günde en az iki öğün yumurta, süt, et, peynir, yoğurt gibi zengin protein içeren besinler tüketilmelidir.

 10. Her hafta 1-2 kez kuru baklagil tüketilmelidir. 

 11. Haftada 2-3 kez balık tüketmeli, ancak balık kızartma değil ızgara, haşlama veya buğulama yöntemiyle pişirilmelidir.  

12. Vücudumuzun sağlığı için her gün 8-10 bardak su içilmelidir. Tabii bu miktar vücut kütlesine göre değişebilmektedir.

13. Haftada en az 3 kere düzenli egzersiz yapılmalıdır.

14. ağız, burun temizliğine dikkat edilmeli, su ile sıkça temizlenmelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?