Demir Testi Nedir?

Yayın Tarihi: 2016/12/02 18:52 • Güncelleme tarihi : 2021/06/27 07:17
Demir testi, vücutta bulunan demir seviyesini ölçmek için yapılan bir testtir. Demir elementi ise, metabolizma faaliyetlerinde oldukça önemli bir yere sahiptir.

Demir Testi Nedir?


Eritrositlerin ( kırmızı kan hücresi ) oksijen bağlamasında görevli olan hemoglobinin yapısında demir elementi bulunur. Kan hücreleri üretiminin ve oksijen dolaşımının sağlıklı olabilmesi için demir element miktarının da istenilen düzeyde olması gereklidir.

Demir Testi Nedir?


Demir testi özellikle anemi varlığı, talasemi, demir eksikliği veya demir zehirlenmesi gibi durumlardan şüphelenildiğinde istenir.

Demir Testi Nedir?


Demir seviyesi yaş ve cinsiyete göre farklı sınır değerleri aralığındadır. Genel olarak yetişkin kadınlarda demir seviyesi 40-170 mg/dl iken yetişkin erkeklerde bu sınır 50-175 mg/dl arasında değişmektedir.

Demir Testi Nedir?


Demir testi sonuçlarının normal değer aralığından yüksek veya düşük çıkması bazı hastalıkların teşhisinde önemli bir kriter olarak kabul edilir.

Demir Testi Nedir?


Demir seviyesinin normal sınırlar üzerinde çıktığı durumlar arasında akut lösemi, kurşun zehirlenmesi, B6 vitamin eksikliği, talasemi ve akut hepatit hastalıkları sayılabilir.

Demir Testi Nedir?


Demir seviyesin normal değerin altında çıktığı durumlara ise enfeksiyonel hastalıklar ve demir eksikliğine bağlı anemi verilebilir.

Demir Testi Nedir?


Geçmeyen yorgunluk, halsizlik, uyku hali, saç dökülmesi ve aşırı üşüme gibi kansızlık belirtisi gösteren kişilerin demir seviyelerini ölçtürmelerini ve doktorun tavsiyesi ile uygun tedaviye başlamalarını öneririz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.

Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş
?