Böbrek Yetmezliği Üre Yüksekliği ve Diyaliz
Merhaba babam böbrek yetmezliği hastası keratin 3 fosfor 5.7 potasyum 3.1 ve üre 240 civarı. Ürenin bu kadar yüksek olması beni endişeleniyor. Diyalize girmesi gerekir mi? Ürenin bu kadar yüksek olmasının ne gibi olumsuz sonuçları olur? Bunun için nasıl önlemler almalıyız? Herhangi bir belirgin belirtisi yok
Tahlil.com Cevabı :
Merhaba öncelikle geçmiş olsun, babanızın sonuçlarını inceledim. Evet özellikle böbrek fonksiyonları yönünden testlerde anormalikler var. Kreatin, üre değerlerindeki yükseklik ile GFR deki düşüklük dikkat çekici.
Özellikle 200 üstü üre değerleri dializ gerektirebilir. Babanız buna uyuyor ama üre yüksekliği tek başına her zaman bir kriter olmayabilir.
Diyaliz kararı verilirken, böbrek fonksiyonlarını, üre yüksekliğinin yol açtığı belirtiler, mineral dengesi, iştah ve kilo kaybının olup olmaması, sıvı birikim miktarı gibi birçok kriter göz önüne alınır.
Babanız gibi belirtileri olmayan ancak GFR değerinin 10 un altında olduğu kişilere de diyaliz uygulanabilir ancak babanızın GFR değeri 21.52 çıkmış. Babanızda henüz o kadar düşük değil.
Sonuç olarak doktorunuz babanızda iştah kaybı ve buna bağlı kilo kaybı, üre yüksekliğinin daha da artıp beyin fonksiyonlarını etkilemesi, potasyum değerlerinin 5 ve üstü olması, GFR testi gibi tahlil sonuçlarını da değerlendirip karar vermelidir.
Ürenin bu kadar yüksek olmasının ne gibi olumsuz sonuçları olur? sorunuza da şu şekilde cevap verebilirim.
'' İştahsızlık bulantı-kusma üre yüksekliğinin başlangıç belirtileri olabilir. Kişide halsizlik ve kas zayıflığı görülebilir.
Üre yüksekliğinin ileri devrelerinde beyindeki etkisi sebebiyle şuur bulanıklığı görülebilir. Üre yüksekliğinde; sinir sistemi, gastrointestinal ve kalp damar sistemleri yönünden çeşitli belirtiler veren, üre birikimi ve asidoz ortaya çıkabilmektedir. Gündüz dalgınlık içinde bulunan hasta, geceleyin uyuyamaz. Baş ağrısı ve kas çekilmeleri sık görülür. İleri dönemlerde kaşıntı ve hıçkırık görülebilir. Nefeste amonyak kokusu olabilir. Hastanın solunumu, ileri dönemde düzensiz bir hal alabilir''
Babanıza diyaliz kararı verilirken bütün bu kriterler değerlendirilmelidir. Ancak şu an itibari ile tahlil sonuçlarına göre babanızda acil bir diyaliz gerekliliği olmadığı görüşündeyim. Tabii ki en son kararı bu konuda bir nefroloji uzmanı doktor muayene ve tahlil sonuçlarını birlikte değerlendirerek vermelidir. Nefroloji uzmanının bulunduğu üniversite hastaneleri ve eğitim araştırma hastaneleri ile şehir hastaneleri sizin için seçenek olabilir.
Babanıza geçmiş olsun dileklerimle,
Sizin de benzer bir sorunuz varsa uzmanlarımıza 7/24 sorunuzu sorabilirsiniz.
Tıklayın, Hemen Sorunuzu Sorun.
Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş