Duygusal Diyet Nedir? Duygularımızın da Diyete İhtiyacı Var

Yayın Tarihi : 2016/08/18 09:40 • Güncelleme Tarihi : 2024/03/27 12:44 •

İnsan fizyolosinde oluşan her değişimin veya hastalığın bir sebebi vardır. Bu sebep de bazen fizyolojik olabilirken, bazen de psikolojik olabilir.

Duygusal Diyet Nedir? Duygularımızın da Diyete İhtiyacı Var

Duygusal Diyet Nedir?

İnsan fizyolosinde oluşan her değişimin veya hastalığın bir sebebi vardır. Bu sebep de bazen fizyolojik olabilirken, bazen de psikolojik olabilir.

Kilolu insanlarda problem, genelde fazla yemek yemek, yanlış beslenmek ve hareketsiz yaşam tarzını benimsemektir. Bu kişilerin kontrolsüz kilo alması son derece normaldir. Çünkü metabolizma gereği; tüketilen besin, tüketilen enerji miktarından fazla ise, bu vücutta depolanmak üzere saklanır ki bu da kiloyu oluşturan ana unsurlardır.

Ancak bazen, kişi çok yemek yemediği ve hareketli bir hayat sürdüğü halde kilolarını kaybedemez aksine kilo alır. Bu kişilerin öncelikle fiziksel bir problemleri olmadığndan emin olmak gerekir. Mesela; tiroid bezleri yeterince çalışıyor mu? Yaşına göre metabolizma yaşı da uygun hızda çalışıyor mu? Diye kontrol etmek gereklidir. Ancak bu sistemler düzgün çalıştığı halde, kişide kilo verememe problemi varsa, işte o zaman akla gelen, duygusal travmalardır.

Duygusal Diyet Nasıl Uygulanır?

Vücut mükemmel bir savunma sistemidir. Kişide eğer bir stres durumu sezerse, kendi önlemini kendisi alır. Şöyle düşünelim; gaita yani büyük tuvaletiniz geldi. Ancak ortam uygun değildi yapamadınız. Bir süre sonra tuvalet ihtiyacınızın ortadan kalkacağını görürsünüz. Bunun açıklaması şudur; vücut der ki, kişide bir stres var. normalde gaita hissi geldiğinde tuvalete gitmesi gerekirdi. Ancak tuvalete gitmediğine göre bir kıtlık içinde. Ne olur ne olmaz, bu gaitanin içindeki suyu vücuda geri alayım ki, eğer gerçekten stres varsa susuzluktan hücrelerim ölmesin. Ve daha sonra evinizin konforunda dahi tuvalete girseniz; gaitanızın sertleştiğini ve kabızlık kıvamında olduğunu görürsünüz.

İşte durum tam olarak budur. Eğer vücudunuzda duygusal bir travma varsa, yemek yemekte dahi zorlanmanıza rağmen kilo veremiyorsanız, vücut ciddi bir tehdit hissediyordur ve önlemini de kilolarınızı tutarak gerçekleştiriyordur.

Duygusal Diyet Nedir? Duygularımızın da Diyete İhtiyacı Var

Diyetin bir çok çeşidi olduğu konusunda bir çok yazı okunur. Diyetisyen Emine Lale Yılmaz, diyet kavramı üzerine farklı bir yaklaşımda bulunarak Duygusal Diyet de olabileceğini belirtiyor. Diyetisyen Emine Lale Yılmaz'ın görüşlerini yazımızdan okuyabilirsiniz.

Duygularımızın da sağlıklı beslenmek için  diyete ihtiyacı olup olmadığı konusunda ilginizi çekeceğini umduğumuz yazıyı okumak için tıklayınız...

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?