Stres Bağırsak Hastalıklarının Nedeni Olabilir

Yayın Tarihi : 2017/12/29 12:10 • Güncelleme Tarihi : 2021/11/28 03:05 •

Yaşantımızda bolca var olan kaygı ve stres, pek çok hastalığın kaynağı olduğu gibi bağırsak sorunlarının da önemli nedenlerindendir

Stres Bağırsak Hastalıklarının Nedeni Olabilir

Yaşantımızda bolca var olan kaygı ve stres, pek çok hastalığın kaynağı olduğu gibi bağırsak sorunlarının da önemli nedenlerindendir. Yoğun stresin vücutta yarattığı ilk etkilerden bir tanesi bağırsakların çalışma işleyişini etkilemektir. Bu etkileşim sonunda kişi kramp, ishal veya kabızlık gibi çeşitli şikayetler yaşanmasına neden olur. Stres ve kaygıyla baş etme yolları öğrenilmesi, bağırsak sağlığının korunmasına da yardımcı olacaktır.

Bağırsak İkinci Beyindir

Bağırsak, gaitayı depolayan ve atan organ olarak bilinse de, aslında bundan çok daha ötesidir. Bağırsak B ve K vitaminini vücuda kazandıran, probiyotik olarak adlandırılan faydalı bakteriler sayesinde tüm vücudun sistematik şekilde doğru olarak çalışmasını sağlayan yapılardır. 

Ayrıca bağırsaklarda yaşanan herhangi bir problem, vücudun tamamını etkileyebilmektedir. Bu sebeple bağırsak ikinci beyin olarak adlandırılır. 

Stres ve Bağırsak Bağlantısı

Bağırsak, peristaltik çalışan bir organdır. Yani, kasılıp gevşemeler yaparak, gaitayı dış kanala doğru iterek görevini yapar. Haliyle vücutta ayrıca olan kasılma ve gevşemeler bağırsakları şaşırtabilir ve kontrolünde olmayan bu gereksiz kasılmalar, bağırsakların esas görevini yapmasına engel olabilir. Bu sebeple stres durumlarında vücudun haddinden fazla kasılması, bir süre sonra bağırsakların direncini kırar ve bağırsak hastalıkları meydana gelir. Bağırsaklar yetişkin bir insanda yaklaşık 2 metre uzunluğundadır. Bu sebeple bağırsaklarda meydana gelen küçük pürüzler, hemen anlaşılmaz. Çünkü bağırsak uzun süre bunu tolere edebilir. Ancak bu unsurlar arttıkça, vücut da direnememe haline gelir. 

Bağırsaklarda strese bağlı en çok meydana gelen hastalık; ishaldir. Çünkü gereksiz yere devamlı kasılan bağırsak, içi boş olsa da devamlı olarak boşaltım yapma ihtiyacı hissedecektir. Bağırsak devamlı kasılınca da vücuttan su çekecek ve böylece anlam verilemeyen ishaller artacaktır. Tabii ki vücut bu durumda emilim yapamayacak ve hem vitaminleri eksik kalacak, hem de bolca su kaybettiği için direnci düşecektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?