Halı Saha Maçları Orta Yaşlılar İçin Tehlikeli midir?

Yayın Tarihi : 2018/06/08 00:34 • Güncelleme Tarihi : 2018/10/20 00:30 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Futbol oynamak ve izlemek ülkemizde özellikle erkeklerin en keyif aldığı noktalardan biridir.Halı sahada futbol oynayarak vakit geçirmek ve spor yapmak da sıklıkla tercih edilmektedir. Halı sahada futbol oynamak sakatlık veya kalp krizi gibi sonuçlar doğurabilmektedir.Özellikle orta yaşlı erkeklerde halı sahada futbol oynamak kimi zaman kalp hastalıklarını tetikleyebilmektedir.Peki halı saha maçları orta yaşlılar için tehlikeli midir?
Halı Saha Maçları Orta Yaşlılar İçin Tehlikeli midir?

Halı sahada futbol maçı yapmak orta yaş ve üzeri erkekler arasında sıkça tercih edilen bir spor türü.Özellikle mesai sonrası saatlerde akşamları veya hafta sonları bu tür aktiviteler sıklıkla yapılıyor.

Orta yaşlı olup da halı saha maçı yapanlara 7 pratik uyarıda bulunmak istiyorum.

1.Uzun süre spor yapmamış veya düzenli egzersiz yapmayan antrenmansız kişilerin bu tür maçlar yapmasında bir takım sağlık riskleri bulunabilir.
Normal hayatta dakikada 70-80 nabız sayısı olan kişilerin bu tür maçlarda nabız sayıları neredeyse iki katına çıkabilmektedir.Bu durum da kalp hastalıklarını tetikleyebilir.Halı saha maçı sırasında özellikle yüksek tansiyonu olan orta yaşlılarda tansiyon daha da yükselebilir.
Benzer şekilde damar sertliği ve kalp damarlarında plak olan erkeklerde de kalp krizi riski tetiklenebilir.

2.Kişinin kalbinin kaldırabileceği maksimum bir nabız sayısı vardır.Bunun için pratik bir hesap yolu bulunmaktadır.
Bu hız 220'den kişinin yaşı çıkarılarak hesaplanmaktadır.
Söz gelimi 40 yaşında biri için maksimum kalp hızı dakikada 220-40= 180'dir.
Ancak maksimum kalp hızı asla ulaşılması gereken bir hedef olarak düşünülmemelidir.Bunun kabaca % 75'i ideal bir sayıdır.
Bu hız da 40 yaşında biri için 180'in yüzde 75'i olan 135 dir.
Bu nedenle özellikle antrenmansız kişilerin aşırı bir efor sarf ederek nabız sayısını zorlamamaları önerilmemektedir.

3.Obez olarak nitelendirilen vücut kitle indeksi 30 ve üstü olan kişilerin bu tür maçlara katılmaları önerilmemektedir.

4.Yüksek tansiyon veya Koroner Arter Hastalarının da doktorlarının görüşüne başvurmadan bu tür müsabakalara katılmaları risk oluşturmaktadır.

5.Bir diğer önemli husus ise, eklemlerin ve vücudun aşırı zorlanmasından kaçınmaktır.Bu şekilde hem kişisel sakatlıklar hem de karşı tarafın sağlığını olumsuz etkileyen sakatlıkların oluşması gündeme gelebilecektir.

6.Bir çok kişi halı maçı başlamadan gerek iş yoğunluğu gerekse vakit azlığından dakikalar önce halı sahaya gelmektedir.Bu durumda çoğunlukla ısınma egzersizlerine ya hiç zaman kalmamakta yada gereğinden çok az vakit ayrılmaktadır.Bu da kuşkusuz sakatlanma ve kalp hastalığı risklerini arttırmaktadır.

7.Halı saha maçı yapanlara maçtan önceki günlerde de adeta bir profesyonel futbolcunun yaptığı gibi düzenli olarak kardiyovasküler egzersizler yapmalarını da öneriyorum.Düzenli egzersiz veya antrenman yapmadan bu tür ağır aktiviteleri sadece maç günleri yapmak beraberinde sakatlık ve kalp krizi gibi riskleri de beraberinde getirecektir. 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?