İshal Nedenleri ve Korunma Yolları

Yayın Tarihi : 2018/07/28 00:39 • Güncelleme Tarihi : 2018/07/28 00:39 •
İshal; günde 3 kere yada daha çok kez sıvı yada normalden daha sıvı dışkılama olarak tanımlanır
İshal Nedenleri ve Korunma Yolları

İshal; günde 3 kere yada daha çok kez sıvı yada normalden daha sıvı dışkılama olarak tanımlanır. İshal daha çok mikropların neden olduğu mide-bağırsak sistemienfeksiyonlarına bağlı olarak gelişen bir hastalık belirtisidir.
Genel olarak üç tür ishal tanımlanır. Bunlar; birden gelişen sulu ishal(saatler veya günle sonra kendiliğindensona erer,kolera bu grup içindedir.),birden gelişen kanlı ishal(dizanteri),süre gelen ishal(14 gün ve daha uzun sürer)
 İshal ciddi  boyutlara ulaştığında bağışıklık sistedmi zayıflar,yetersiz baslenen küçük yaştaki çocuklarda ve yaşlılarda yaşamı tehdit eden boyutlara ulaşır.
Temiz ve güvenli içme suyuna erişim, ilk 6 ay bebekler için yanlızca anne sütü ile beslemek, çocuk ve yaşlılar başta olmak üzere risk altındaki kişilerin yeterli ve dengeli beslenmesi,kişisel hijyen ve temizlik kurallarına uyulması ishalden korunmak için önemli etkenlerdir.Çiğ gıda tüketiminde de gıda kaynaklı hastalıklar açısından da risk teşkil edeceği unutulmamalıdır.
Sağlık hizmetlerine erişimin gecikeceği durumlarda ; özelikle sıvı elektrolit dengesine dikkat etmek gerekmektedir.Bu amaçla eczanelerde satılan ORS paketlerinden yararlanılabilir.Bir paket ORS bir litre suya karıştırılarak tüketilmelidir.
Bebeklerde ise emzirilme kesilmeden devam edilmelidir.Damacana sularda su sebili düzenliolarak temizlenmelidir.İsalli hastalıklarda doktor önermeden hiçbir ilaç kullanılmamalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?