Kızlık Zarı Nerededir? Yırtılınca Nasıl Kanama Olur?

Yayın Tarihi : 2016/12/15 14:42 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/06 09:36 •

Özellikle cinselliği erken yaşlarda ve evlilik öncesi yaşayan kadın okurlarımızdan kızlık zarına dair bir çok soru geliyor. Bu yazımızda ''Kızlık Zarı Nerededir?'' ve  ''Yırtılınca Nasıl Kanama Olur?'' sorularına cevap bulabilirsiniz.

Kızlık Zarı Nerededir? Yırtılınca Nasıl Kanama Olur?

Özellikle cinselliği erken yaşlarda ve evlilik öncesi yaşayan kadın okurlarımızdan kızlık zarına dair bir çok soru geliyor.

Kızlık zarının vajinanın neresinde olduğu veya ilk ilişki sonrası kızlık zarı yırtıldığında nasıl bir kanama olduğu da en sık merak edilen konular arasında.
Kızlık zarı tıbbi adıyla da (hymen) himen zarımsı bir doku parçası ve deri uzantısıdır.
Kılcal damarlar içerdiğinden kanaması da kolaydır. Kızlık zarının orta kısmı deliktir.Bunun fizyolojik amacı ise, rahim ve vajinadan gelecek akıntılar ile adet kanamasının dışarıya tahliyesini sağlamaktır.
Kızlık zarının orta kısmının delik olması sebebiyle, vajinaya kızlık zarı yırtılmadan olacak bir boşalma sonrası hamilelik ihtimali olacağı da bilinmelidir.Bunun sebebi de, meninin kızlık zarından içeriye girerek hamilelik oluşturma potansiyelinin bulunmasıdır.

Kızlık Zarı Nerededir? Vajinanın Neresinde Bulunur?

Kızlık zarı kadınlarda tıp dilinde labio minor olarak bilinen küçük dudakların hemen arkasındadır.
Vaginın girişinde yer almaktadır.Kadından kadına az da  olsa farklılık göstermekle birlikte vajinanın 1,5 ile 2,5 cm kadar içerisinde yer alır.Kalınlığı ise ortalama 2 mm kadardır.
Bu nedenle vajinanın içine, ereksiyon halinde pen*s, yabancı cisim, parmak vs.nin en az 2-3 cm kadar girmesiyle bile kolaylıkla yırtılabilmektedir.
Unutulmaması gereken bir diğer nokta da, her kadının kızlık zarının şekli veya esnekliğinin farklı olduğunun bilinmesidir.

Kızlık Zarı Kanaması Nasıl Olur?

Kızlık zarı yırtıldığında çoğunlukla bir kaç damla kan gelebilir.Bazen bu kan pembe renk de alabilir.Bunun nedeni de, kanın vajinanın içinde bulunan salgılarla karışıp renk değiştirmesidir.Kızlık zarı yırtılmasında asla yoğun bir kanama beklenmemelidir.

İlk ilişkide her zaman kanama olacak diye bir kural da yoktur. Nadir de olsa bazı durumlarda, zarın esnekliği veya yapısıyla ilişkili olarak kanama olmaz veya fark edilmeyecek kadar az olur. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
a******** :

Devlet hastanelerinde 18 yaş altına kızlık zarı kontrolü yapılıyor mu?


Cevap:

Hayır böyle bir kontrol yok.Ancak kişiden veya yasal mercilerden talep olursa bu tür bir muayene yapılabilir.

h********* :

Kiz arkadasimla iliskiye girdikten sonra bekaretini kaybetti . Vajijal bolgeye giris noktasinda beyazimsi birsey var acaba zar mi ? Yada baska birsey mi ? Yardimci olur musunuz lutfen


Cevap:

Bunun tam olarak cevabı ancak kız arkadaşınızın bir kadın doğum doktoru tarafından muayenesi ile belli olur.

Belirtiğiniz durum farklı nedenlere bağlı olabilir.Bir enfeksiyon belirtisi de olabilir.

S********** :

Ilk ilişki sonrasından 2 gün geçti ufak miktarda kanamalarım oluyor normalmidir acaba ?


Cevap:

Olabilir.Bekaretin bozulması sonrası bir süre daha kanamalar yer yer olabilir.

?