Sınav Öncesi Concerta Kullanımı

Yayın Tarihi : 2023/06/06 11:54 • Güncelleme Tarihi : 2023/06/06 12:48 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Concerta sinir sistemi ile ilgili bir ilaçtır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan çocukların tedavisinde kullanılmaktadır.Kırmızı reçete ile doktor tarafından yazılması halinde kullanılmaktadır.Kırmızı reçete, uyuşturucu madde içeriği olan ilaçların temininde kullanılmaktadır. Sınav öncesi kullanımında sınav başarısını konsantrasyonu arttırarak sağladığı düşüncesi ile çocuklarına bu ilacı kullandırmak isteyen anne  ve babalar vardır.Bu yazımızda concertanın sınav öncesi kullanımının doğru olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. 

 

Sınav Öncesi Concerta Kullanımı

Concerta Nedir?

Concerta psikiyatri doktorlarının kimi zaman hastalarını tedavi amacıyla reçete ettiği bir ilaçtır. Sinir sistemini ilgilendirmektedir. Bu ilacın temel kullanım gayesi ise dikkat eksikliği  olan veya hiperaktivite bozukluğu  DEHB) olan çocukların tedavisidir. Temel etkisi ise, dikkati arttırrma ve hiper aktiviteyi ( aşırı aktivite) azaltmaktır.
Concerta santral sinir sistemini uyaran bir ilaç olduğundan ve içindeki uyuşturucu içeriğinden ötürü ilgili branş doktoru tarafından kırmızı reçeteye  yazıldığında temin edilebilmektedir.
Concerta ilacının ülkemizde özellikle de YKS ve LGS gibi sınavlar öncesi çocuklarda konsantrasyonu arttırıp artırmayacağı ve sınav öncesi concerta kullanımının doğru olup olmadığı merak edilmektedir.Bu konuda sizleri makalemizde bilgilendireceğiz.

Concerta Yan Etkileri

Concerta'nın bir çok ciddi yan etkisi bulunmaktadır.Belli başlıları aşağıda belirtilmiştir.

Alerjik reaksiyon,
Kalp atışında düzensizlik görülmesi,
Duygu durumda değişiklik olması,
Kişilik ve ruh halinde dengesizlik,
İntihar düşüncesi,
Bazı psikoz belirtileri (var olmayan şeyleri görme ve duyma gibi),
Abuk sabuk konuşma,
Kontrolsüz vücut hareketleri,
Endişe hissi,
Bayılma, göğüs ağrısı, nefes almada zorluk hissedilmesi,
Deride lekeler görülmesi,
Kan tahlillerinde kan sayım sonuçlarında bozukluk ( kan hücrelerinin sayısını düşürebilir),
Adele spazmları,
Uyku bozukluğu, baş ağrısı;
Sinirlenme ve öfke nöbetleri,
Ağız kuruluğuna bağlı sususzluk hissi,
Panik yaşamak,
Tansiyon yüksekliği,
Çarpıntı,
Vertigo olarak da bilinen baş dönmesi

Sınav Öncesi Concerta Kullanımı Doğru mudur?

Öncelikle bu merak edilen sorunun cevabını verip gerekçelerini de ardından açıklayalım. Doktor tarafından hiperaktivite tanısı koyulmuş veya dikkat bozukluğu sebebiyle tedavi edilen çocuklar ve gençlerde bu konuda ilgili uzman tarafından reçete edilmiş bir tedavi uygulanmakta ise kullanılabilir.
Ancak bu tür sağlık sorunu olmayan veya dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı koyulmamış ve bu yönde tanı almamış sağlıklı çocuklar ve gençlerde kullanımı kesinlikle doğru değildir. Ayrıca kırmızı reçete ile kullanılan bir ilacın bu maksat dışında kullanımı ve tedarik edilmesi de suçtur.
Yukarıda belirtilen yan etkiler ve yan etkilerin getireceği riskler de göz önüne alındığında sınav öncesi Concerta kullanımı normal ve sağlıklı çocuk ve gençlerde var olan sınav konsantrasyonu ve performansını da ters etki ile bozacaktır. Özellikle var olan odaklanmaya daha da negatif etki yaratması söz konusur. Bu nedenle bir doktor reçetesi olmadan bu ilacın kullanımı kesinlikle doğru değildir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?