HIV Combo Testi Nedir? HIV Combo Testi Neden Yapılır?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/02 13:29 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

HIV Combo testi, HIV enfeksiyonunun erken tanısında sıklıkla  kullanılan duyarlı bir kan bir testidir. Bu test kanda HIV virüsü bulunup bulunmadığı konusunda bilgi vermekte olup gerek testi isteyen doktoru gerekse enfeksiyon şüphesi taşıyan kişiyi bilgilendirecek duyarlılıktadır. Bu yazımızda HIV yönünden şüphe taşıyanların sıklıkla merak ettiği HIV Combo testi hakkında sizleri bilgilendireceğiz.

HIV Combo Testi Nedir? HIV Combo Testi Neden Yapılır?

HIV Combo Testi Nedir? 

HIV Combo testi, HIV enfeksiyonunun erken tanısında sıklıkla ve güvenle tercih edilen bir testtir. HIV Combo testi, P24 Antijeni ile birlikte HIV 1-2 antikorlarının da aynı test içinde çalışıldığı, son derece güvenilir bir tahlildir.
Antijen antikordan daha önce saptanabildiği için bu test erken tanı için tasarlanmıştır.Günümüzde birçok laboratuvarda HIV enfeksiyonunun erken tanısının koyulması amacıyla kullanılmaktadır. Bu test de hem HIV antijeni hem de antikoru ortaya koyulmaktadır.

HIV Combo Testi Neden Yapılır?

HIV ag/ab combo testlerinin esası, hem HIV antijeni hem de HIV antikoru araştırması yapmasıdır.
HIV P 24 antijeni kanda daha çabuk saptandığı için test sonucu da daha erken evrelerde ortaya çıkmaktadır. P 24 antijeni HIV virusuna özgü bir proteindir. P 24, HIV in vucuda alımından yaklaşık 2 hafta sonra kanda belirmeye başlar.P 24 antijenemi olarak bilinen bu süreç bir kaç hafta sürer.
HIV virüsü ile karşılaşma sonrasında, enfeksiyona  yakalanma sürecini takiben 6. haftaya kadar antijen oluşabilmektedir.Bu testin temas sonrası 3. haftadan  6. haftaya kadarki süreçte ( 21 ile 42.günler arası) yapılması önerilmektedir.
HIV enfeksiyonu bulaşı halinde bir ile üç ay arası bir dönemde de antijene karşı antikor üretimi de başlar.
P 24 araştıran testlerin en büyük avantajı ise, henüz antikor oluşmadan erken dönemde HIV tanısını koyabilmeleridir.Sonuç olarak, HIV Combo testi, HIV 1 ve 2´ye karşı olusan antikorları ve p24 antijenini saptayan kantitatif mikropartiküler EIA (enzim immüno assay) testidir.

Ancak şurası unutulmamalıdır ki tek başına bu test ile kesin tanı koyulamamaktadır. Kesin tanı için hastadan alınan kan örneğinin ilave olarak Western Blot yöntemiyle de test edilip doğrulanmasıdır.

Son olarak Tahlil.com ekibi olarak özellikle bir konunun altını çizmek istiyoruz.HIV enfeksiyonu yönünden bir şüpheniz var ise, ne zaman ve hangi testin yapılması gerektiğine dair size en doğru bilgiyi muayenenizin ardından bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı verecektir.Bu nedenle bu tür testleri gereksiz yere para ve zaman  da kaybetmemek adına asla kendi başınıza yaptırmayın.
Mutlak suretle bir doktorun önerisi sonrası yaptırınız.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
P************ :

Ben 3 gun once hiv pozitif biriyle korunmasiz iliskiye girdim . O kisi 3 yildir tedavi goruyor ve rna si1250 bulasma ihtimali ne kadar sizce test yaptiracam ama bir zaman gecmesini bekliyorum .bu surecte n de cok korkuyorum hic iyi degilim . Kesin bulasir mi ya da bulasma ihtimali ne kadar yardimci olun lutfen?


Cevap:

Şüpheli ve korunmasız cinsel ilişki sonrası HIV enfeksiyonuna yakalanacağı şüphesi ve endişesiyle HIV testi yaptıran veya yaptırmak isteyen bir çok Tahlil.com okurundan benzer sorular geliyor.

Tahlil yorumlayan sitemizde sürekli yaptığımız bir uyarıyı tektar hatırlatmakta fayda görüyoruz .
HIV şüphesi nedeniyle asla  kendi başınıza test yaptırmayın.Gereksiz yere özel laboratuvarlara para harcayarak masrafa girmeyin ve vakit kaybına uğramayın.

Şüpheli bir durumunuz varsa bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurun  ve muayene sonrası gereken tahlilleri onun kontrolünde yaptırın.
Aşağıdaki yazımızda şüpheli ilişki sonrası hangi HIV testinin ne zaman yapılacağına dair gerekli bilgileri bulabilirsiniz.
 

 

s************ :

merhabalar, tam 24 gun sonra p24 antjen ve HIV 1/2 antikor testi yaptirdim ikiside negatif cikti, ama yinede korkum var iliskiden sonra ham grip hem ishal oldum bunlar ne annama gelir?


Cevap:

HIV testi sonuçlarınızı  normal olarak değerlendirdik.
Verdiğiniz bilgilerden ve anlattıklarınızdan HIV Testleri, HIV Enfeksiyonu  ve AİDS konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığınız anlaşılıyor.
AİDS belirtileri, testin ne zaman yapılacağı gibi konular hakkında detaylı bilgi almak ve benzer sorulmuş yüzlerce soru ve cevabı okumak için tıklayınız....



a************* :

Merhaba, cilt doktoru eteklerinde dolayi insülin direnci olabileceğini söyledi. Kan sonuçlarını yorumlar misiniz
Açlık glukoz 104
Hesaplanan glukoz seviyesi (eAG) 74
Tesekkurler


Cevap:

Açlık kan şekeri yani glukoz değerinizdeki hafif yükseklik diyabet hastalığı yönünden risk altında olabileceğinizi gösteriyor.
Bir endokrinoloji doktoruna başvurmanız en doğru yaklaşım olacak.
Doktorunuz gerek görürse ilave testler de isteyecektir.

e********** :

Bır sorum olacak bu antıkorlar ne zamana kadar üretılıyor yanı AIDS donemine yaklaşarak da bu antıkorlar üretılirmı ? ve ELISA testlerde anaşilirmı?


Cevap:

Herhangi bir tahlil sonucu sormamışsınız.Ancak merak ettiğiniz konularla ilgili olarak sitemizde bir çok yazı yayınladık ve soru cevapladık.
Dilerseniz merak ettiğiniz konulara dair sitemizdeki yazılarımızdan yararlanabilirsiniz.

Tahlil.com'un arama motorunu kullanarak site içinde dilediğiniz konuyu araştırmak için tıklayınız....

a****** :

Hocam; 23.12.2014 korunmalı ilişkiden sonra sol 2 parmağıma vaginal sıvı değdiği için 42. gün 02.02.2015 Düzen laboratuarında Hiv Combo testi yaptırdım. sonuçlar P24 : 0 negatif 0<25 Antikor 0,03 negatif 0<25 Hala çok korkuyorum. bir yere dokunamıyor, tokalaşamıyorum ve bulaştırmaktan korkuyorum...


Cevap:

HIV enfeksiyonu yakalanma  korkusu psikolojinizi bozmuş.
Günümüzde HIV paranoyası ve HIV korkusu   psikiatrik bir  sağlık problemi  olarak kabul ediliyor.
Bu tür benzer  korkuları yaşayan  ziyaretçilerimiz için yazdığımız yazımızı okumanızı öneriyoruz.


s************ :

Merhaba Hocam, şüpheli ilişkiden 1 hafta sonra grib sonra ishal oldum. çok korkuyorum combo testi ne zaman yapılmalım ?


Cevap:

Şüpheli ve korunmasız cinsel ilişki sonrası HIV enfeksiyonuna yakalanacağı şüphesi ve endişesiyle HIV testi yaptıran veya yaptırmak isteyen bir çok Tahlil.com okurundan benzer sorular geliyor.

Tahlil yorumlayan sitemizde sürekli yaptığımız bir uyarıyı tektar hatırlatmakta fayda görüyoruz .
HIV şüphesi nedeniyle asla  kendi başınıza test yaptırmayın.Gereksiz yere özel laboratuvarlara para harcayarak masrafa girmeyin ve vakit kaybına uğramayın.

Şüpheli bir durumunuz varsa bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurun  ve muayene sonrası gereken tahlilleri onun kontrolünde yaptırın.
Aşağıdaki yazımızda şüpheli ilişki sonrası hangi HIV testinin ne zaman yapılacağına dair gerekli bilgileri bulabilirsiniz.

e********** :

2010 da bi ilışkim oldu yeni ELİSA yontemıle anti hiv testi yaptirdim negatif çikti, konuyu kapatayimmi? Yoksa pcr mi yapmalidım


Cevap:

HIV şle ilgili tahlil  sonuçlarınız normal.
HIV korkusu, paranoyası  veya endişesi yaşayanlara Tahlil.com doktorları olarak önerimiz ise; testlerini kendi başlarına değil de  bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurarak ve onun tavsiyesi ile testlerini yaptırmaları olacaktır.

HIV endişesine dair olarak konuyu kapatıp kapatmayacağınız ise sizin bileceğiniz bir durum.Burada test sonuçlarınızı yorumluyoruz.

Ayrıca geçmeyen bir  HIV korkunuz var ve  bu konuyu kafanızdan hiç atamıyorsanız aşağıdaki HIV korkusuna dair yazımızı okumanızı öneriyoruz.
Bu yazımızı dikkatle okuyup bu konudaki uyarılarımızı dikkate almanız faydanıza olacaktır.




s************** :

Merhaba, ben 2 yil once subheli iliskim oldu, p24 ve hiv 1/2 antikor testi yaptim negative cikti ( 0.04 ). Acaba dogru test mi yapmisim yoksa baska test mi yapmaliyim. 2 yil sonra yaptigim combo test ne kadar dogru sonuc verir.


Cevap:

HIV tahlil sonuçlarınız normal, doktorunuz gerek görmedikçe bir daha test yaptırmanıza gerek yok,

HIV testi ile ilgili  Tahlil.com'a sorulmuş yüzlerce soru, verilmiş cevap ve yayınlanmış yazıları okumak için tıklayınız..

k********* :

Yaş 17.5 bayan.Bundan 33 gün önce 3 dakika sürtünme yoluyla ilişkim oldu boşalma olmadı karşıdaki kişi 5 ay önce Kızılay'a kan vermiş ve hiçbir hastalık çıkmamış ağzımda bir yara çıktı (pamukçuk). 45. Günde elisa testi yaptırcam negatif çıkarsa konuyu kapatmama yeterlimi.Hıv korkusundan uyayamıyorum


Cevap:

Yazdıklarınızdan ve AİDS konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığınız anlaşılıyor.
HIV virusu, bulaşsa bile  bu kadar kısa zamanda enfeksiyona yol açıp belirti vermez. 
AİDS belirtileri, testin ne zaman yapılacağı gibi konular hakkında detaylı  bilgi almak ve benzer sorulmuş yüzlerce soru ve cevabı okumak için tıklayınız....



e**************** :

Hocam Mrb tam 6 gun oldu şüpheli iliskiden ilk ishal sonra pen*ste agrı ve sivilce burnum akıyor 2 kere doktora gittim Safak sayar gibiyim napicam bilmiyorum hiv hemen belirti verirmi birde kadına combo testi yaptircam ????


Cevap:

Anlattığınız belirtiler  büyük ihtimalle HIV enfeksiyonu ile ilgili değildir, ancak cinsel yolla bulaşan çok sayıda enfeksiyon olabilir, enfeksiyon uzmanına muayene olmanızı öneririz..

c********* :

Devlet ve üniversite hastanelerinde ameliyat öncesi yapilan hiv testleri hangileridri? Sitede bahsettiginiz Hiv PCR veya Combo denilen teknikleri kullaniyorlarmi yoksa sadece Elisa testi mi yapiyorlar?


Cevap:

Bu  hastaneden hastaneye değişir. Ancak öncelikli olarak ELİSA yöntemine dayanan testler çalışılmakta devlet hastanelerinde.Bir kısmı Makro, bir kısmı da Mikro ELİSA yöntemiyle çalışılmaktadır.

y************ :

Merhaba hocam,ben korumasiz bir ilisiki yasadim bunun uzerine ozel hastanede 17.gun antihiv1/2+ p24 antijeni 0.27 refans ararligi negatif<1.00 daha sonra 29. Gun yine atni hast. ayni testi yaptirdim oda 0.36 negatif sonuc geldi bun sonuclar yeterlimdr 33.gunmde bogazimda sol tarftaki lenflerm sisti


Cevap:

HIV testi sonuçların normal ancak HIV ve AİDS konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığınız anlaşılıyor. AİDS belirtileri, testin ne zaman yapılacağı gibi konular hakkında deatylı bilgi almak ve benzer sorulmuş yüzlerce soru ve cevabı okumak için tıklayınız....



http://tahlil.com/tag/hiv

q******** :

Merhaba Hocam, şüpheli ilişkiden 17 gün sonra hiv ag/ab testim negatif. Güvenilirliği nedir ve tekrar test olmama gerek var mı?


Cevap:

Merak ettiğin konulara dair aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilirsin


http://tahlil.com/hiv-ve-elisa-testleri-ile-ilgili-sorular

o******** :

merhaba hocam ben ilişkiden 45 gün sonra elisa testi yaptırdım ve sonuç negatif çıktı ama doktor 1 ay sonra yine gel dedi.ben bu tahlili devlet hastanesinde yaptırdım.45 gün sonra yapılan elisa testinin güvenilirliği ne kadardır?


Cevap:

P 24 antijeni ile iyapılan bir test ise, güvenilirdir.Negatif ise sorun yoktur

?