Yumurtlama Testini Yapmak İçin Doğru Vakit Ne Zamandır?

Yayın Tarihi : 2019/04/22 14:58 • Güncelleme Tarihi : 2019/04/22 14:58 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz
Ne zaman yumurtlayacağınızı belirlemek için idrar bazlı bir yumurtlama testi kullanıyor musunuz? Tüm bu çabayı göstermeden önce, doğru kullandığınızdan emin olmanız önemlidir. İşte yumurtlama testleri ile ilgili en yaygın sorular ve cevapları.
Yumurtlama Testini Yapmak İçin Doğru Vakit Ne Zamandır?

Yumurtlama Testi Nedir?

Bir yumurtlama testi (bazen ovulasyon predictor kiti anlamına gelen bir OPK olarak da adlandırılır), idrarınızdaki luteinize edici hormonun (LH) varlığını ve yoğunluğunu tespit eden bir testtir. Yumurtlamadan yaklaşık 12-36 saat önce, LH seviyelerinde kısa bir dalgalanma olur. (LH dalgalanmasının başlangıcı ile ovulasyon arasındaki süre kadından kadına değişir.) LH dalgalanması, yumurtalıklarınıza bir yumurta bırakma zamanı geldiğini bildiren bir mesaj gönderir: yumurtlama! Yumurtlama testinden pozitif bir sonuç aldığınızda, yumurtlamanın muhtemelen yakın olduğu anlamına gelir.

Pozitif Yumurtlama Testinden Ne Kadar Sonra Yumurtlayacağım?

Çoğu kadın, ilk pozitif yumurtlama testinden 12 – 36 saat sonra yumurtlar. Dalgalanma bazen bir veya iki gün sürebilir, her gün test etmek - hatta günde iki kez, sabah bir kez ve öğleden sonra bir kez - dalganızın neresinde olduğunuzu  anlamanıza yardımcı olabilir.

Cinsel İlşkiye Girmek İçin Yumurtlama Testinden Pozitif Sonuç Beklemeli Miyim?

Hayır! Birçok kadın için, döngünün en verimli günleri, yumurtlama testinin pozitif hale gelmesinden bile önce olur. Cinsel ilişkiye girmek için her zaman yumurtlama testinin pozitif olmasını beklerseniz, hamile kalmak için en iyi günlerinizden bazılarını kaçırmış olabilirsiniz. Hangi günlerin  en iyi hamile kalma şansını sağladığını görmek için doğurganlık takvimine bakın.

Servikal mukusu olarak da bilinen vajinal akıntınızı nasıl takip edeceğinizi biliyorsanız, genellikle yumurtlama testlerinin size vereceği yumurtlama uyarısını alabilirsiniz.

Günün Hangi Saatinde Yumurtlama Testi Yapmalıyım?

Yumurtlama testi yapmak için günün hangi saatinin en iyi olduğunu bilmek kafa karıştırıcı olabilir. Bazı testler ilk sabah idrar ile yapılması gerekir ve diğer testler öğleden sonra idrar ile yapılabilir. Kullandığınız testin markasıyla ilgili talimatları takip etmek en iyisidir.

LH dalgalanması genellikle sabahları ortaya çıkar, ancak hormonun idrarda görünmesi birkaç saat sürebilir. Bu nedenle birçok ovulasyon testi markası öğleden sonra testi uygulamanızı ister.

Dikkate alınması gereken bir diğer faktör, LH dalgalanmanızın uzunluğudur. Bazı kadınlar birkaç gün süren LH dalgalanmasına sahiptir ve diğer kadınlar sadece birkaç saat süren bir dalgalanmaya sahiptir. Her ikisi de iyidir, ancak ikincisi sabahları günde yalnızca bir kez test yapıyorsanız tespit etmesi zordur. Birçok kadın, günde iki kez, sabahları bir kez ve öğleden sonra bir kez daha test ettikleri zaman yumurtlama testinden sadece olumlu sonuç alabileceklerini biliyor.

Yumurtlama Testi Yapmanın Doğru Yolu Nedir?

  1. Paket üzerindeki talimatları takip edin çünkü farklı marka testlerin farklı talimatları vardır.
  2. Testten önce aşırı sıvı tüketmeyin.
  3. Testten önce en az dört saat idrar yapmamaya çalışın.

Döngümde Ne Zaman Test Yapmaya Başlamalıyım?

Bu, hangi test türünü kullandığınıza bağlıdır. Bazı dijital LH testleri, kişisel taban çizginizden hormon seviyelerindeki değişiklikleri ölçerek çalışır. Bu dijital testleri düzgün bir şekilde kullanabilmek için, LH dalgalanması başlamadan önce test etmeye başlamanız gerekir. Teste başlamak için, ortalama döngü uzunluğunuza bağlı olarak, döngünüzün hangi gününü belirlemek için prospektüs yönergelerini takip edin.

Döngünüzün ilerleyen günlerinde testinizi yaparak daha az test çubuğu kullanmaya özen göstermeyin. Verimli olmayan test günlerini kaçırırsanız, verimli günleri doğru bir şekilde tespit edemezsiniz. Bu nedenle, döngü başına aynı test dayanağını kullanmak da önemlidir.

Wondfos gibi daha az pahalı testler, idrarınızda mutlak bir LH eşiği arayarak çalışır. Bu, test yapmaya erken başlamanın önemli olmadığı anlamına gelir. Elbette, LH dalgalanmanızı kaçırmayacağınız kadar erken test etmek istersiniz, ancak test herhangi bir temel oluşturmadığı için, dalgalanmadan önce test kesinlikle gerekli değildir.

Düzensiz Döngüde Yumurtlama Testlerini Nasıl Kullanırım?

Yapılacak en iyi şey, son altı ay içinde en kısa döngünün uzunluğuna göre test yapmaya ne zaman başlayacağınıza karar vermektir. Ardından, bir dalgalanma tespit edene kadar test etmeye devam edin. Döngünüz bir hafta kadar değişirse, 10 test yapmayı düşünebilirsiniz. Döngünüz değiştikçe siz daha fazla test yapacaksınız.

Pozitif Yumurtlama Testi, Yumurtladığım Anlamına Mı Geliyor?

Tam olarak değil. Yumurtlama testi vücudunuzun yumurtlamaya hazırlandığına dair işaretler tespit eder, ancak bu kesinlikle yumurtlamaya devam edeceğiniz anlamına gelmez. Bazı kadınların bedenleri aynı döngü içinde birkaç kez yumurtlamaya hazırlanır, ancak yumurta gerçekten serbest bırakılmadan önce gücünü kaybeder. PKOS, hipotalamik amenore veya sadece düzensiz bir döngünüz varsa, bu durumu yaşayabilirsiniz. Bu durumda, olumlu bir OPK'nin yumurtlayacağınız anlamına gelmediğinin farkında olmak özellikle önemlidir. BBT çizelgeleri yumurtlamanın gerçekte ne zaman gerçekleştiğini, ancak geriye dönük olarak onaylanmasına yardımcı olabilir. Sonuç almak için tüm ay boyunca sürekli olarak yapmanız gerekecek ve o zaman bile işe yaramayabilir.

Neden  Yumurtlama Testim Pozitif Çıkmıyor?

Neden olumlu bir sonuç almadığınıza dair birkaç olası açıklama vardır:

  • Kısa bir LH dalgalanmanız var. LH dalgalanmanız kısaysa, yalnızca günde bir kez test ediyorsanız kaçırmanız mümkündür. Bir döngü için günde iki kez test etmeyi deneyin.
  • Çok uzun bir döngünüz var. Döngünüz daha uzunsa, çok erken test etmeye başlamış olabilirsiniz.
  • Yumurtlamadın. Olumlu bir OPK almamanın en belirgin nedeni yumurtlamamanızdır. Bu, stres, hastalık veya hormonal koşullar gibi çeşitli faktörlere bağlı olabilir.
  • Bozuk testler. Wondfos gibi ucuz çevrimiçi testleri kullanıyorsanız, sahte testler konusunda dikkatli olmanız gerekir. Wondfo OPK paketleri, damla logosundaki “Wondfo” kelimesiyle mavi olmalıdır. Test şeritlerinde koyu mavi renkte “LH” harfleri olan mavi bir sap bulunmalıdır.

Kaynak: https://www.avawomen.com/avaworld/when-to-take-ovulation-test/

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?