Frengi tanısı nasıl koyulur?

Yayın Tarihi : 2023/11/17 17:14 • Güncelleme Tarihi : 2023/11/20 11:10

Merhabalar. Son şüpheli ilişkilerim 8 Ekim 2023 ama bu tarihten de önce birçok şüpheli ilişkim oldu. 8 Ağustos 23 tarihinde HİV VE VDRL Negatif, 2.Kasim 2023 tarihinde yine VDRL ve HIV testim negatif çıktı ama yine 2.Kasim.23 te FTA-ABS IgG pozitif 1:10 çıktı.FTA ABS IGM Negatif çıktı. Cinsel organımda yara emin olmamakla birlikte Haziran 2023 te vardı.3 doz pen*silin tedavisi önerildi. İlk dozumu 14.Kasim 23 te yaptım. 1 hafta ara ile 2 kere daha olacağım. Sorum şu ki HIV taşıyor olabilir miyim?2.sorum frengi ilerlemiş midir tedavinin işe yaramış olduğunu ve hangi evrede olduğumu nasıl anlarım.? 3.sorum ise tedavi aldıktan sonra durduk yere frengi bakterisi tekrar üremeye başlar mi?Tamamen kurtulmuş olur muyum? Hangi aralıkta test yaptırmalı miyim. Not:Ocak 23te idrarda üreme olmamıştı. 2.kasim 23 testinde idrarda 14 bakteri detayı vardı. 8 Ağustos 23 kan testi bazı değerlerde yüksek çıktı. İyi çalışmalar dilerim Saygılarımla.


Tahlil.com Cevabı :

Merhabalar, sorularınızı sırasıyla cevaplıyorum. İlk sorunuz: HIV taşıyor olabilir miyim? 
Hayır HIV taşımıyorsunuz. 2.11. 2023 tarihli testinizde HIV 1/2  testiniz 0.08 çıkmış. Şüphe dahi duyulmayacak bir değerde sonucunuz non reaktif yani negatif çıkmış. Bu nedenle vücudunuzda HIV virüsü bulunmuyor.
Gelelim 2. sorunuza: 
Frengi ilerlemiş midir tedavinin işe yaramış olduğunu ve hangi evrede olduğumu nasıl anlarım.? 
FTA ABS IGG testiniz pozitif çıkmış bu daha çok geçmişte geçirilen bir frengi enfeksiyonu olduğu konusunda bilgi verir. Zaten düşük derecede bir pozitiflik var. FTA ABS IGM ise negatif çıkmış. Bu da iyi bir gösterge  ve enfeksiyonun yeni bir enfeksiyon olmadığı konusunda fikir veriyor. Ancak size FTA ABS testi ile ilgili şu bilgiyi de vermeliyim: Frengi tanısı için kullanılan treponemal testlerden olan FTA-ABS, gerçek ve yalancı pozitif nontreponemal test sonuçlarının doğrulaması için kullanılmaktadırlar. Spesifik treponemal testler ( Örneğin FTA ABS) testi, ömür boyu reaktif  yani pozitif kalabileceğinden, bu test yani (FTA-ABS)  tedaviyi takip etmek veya yeniden enfeksiyon tanısı için kullanılmamalıdır.Buradan özetle şu yorumu da yapabiliriz tek başına FTA ABS testi şu aşamada sizi aktif frengi tanısı yönünden korkutacak bir durum olmadığını gösterir.
Frenginiz kesinlikle ilerlemiş değil, zira şu anda aktif bir şikayet veya belirtiniz yok, doktorunuz tedbiren zaten antibiyotik tedavisi başlamış. pen*silin frengi mikrobunu öldürmede son derece etkilidir. Enfeksiyonun ilerlemiş olduğundan da söz edemeyiz. Zira ilerlemiş vakalarda cinsel organda yara ve ardından  boğaz ağrısıyla,  vücudun çeşitli bölgelerinde ciltte döküntüler ve kızarıklıklar görülür. Ayrıca lenf bezlerinde şişme, halsizlik, ateş ,kilo kaybı, baş ağrısı ve eklem ağrıları olur. Siz zaten bu tür belirtilerden söz etmemişsiniz. Vücudunuzda da bir döküntü gibi bir problemde bulunmuyor yazdıklarınızdan anladığımız kadarıyla.
3. sorunuzun cevabı da çok net, tedavi sonrası bakteri tekrar üremez ancak doktorunuz belirli aralıklarla sizi kontrole çağıracaktır. Belirtilen tarihlerdeki kontrollerinizi ihmal etmeyiniz. Tedavi  ve takipler sonrası tamamen enfeksiyondan kurtulursunuz.
Hangi aralıkta test yaptırmalı mıyım sorunuza da şu cevabı verebilirim. Sizi takip eden ve tedavinizi planlayan doktorunuzun gerek gördüğü aralıklarla test yaptırın. 
İdrar tahlilinize gelince, evet idrarda bakteri görülmüş. Bu normal değil. Bir idrar yolu enfeksiyonu geçiriyor olabilirsiniz. Ancak bunun frengi ile bir ilişkisi yok.Bu durumda idrar kültürü testi mevcut bakteriler hakkında en doğru bilgiyi verir. Bu nedenle idrar kültürü testi yaptırabilirsiniz eğer idrar yollarınızda yanma, ağrı gibi şikayetleriniz varsa.

Sağlıklı günler dilerim.

Sizin de benzer bir sorunuz varsa uzmanlarımıza 7/24 sorunuzu sorabilirsiniz.
Tıklayın, Hemen Sorunuzu Sorun.


Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş
?