Peptik Ülser Nedir? Peptik Ülser Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2017/08/26 11:46 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/04 17:19 •
Peptik ül.ser, mide veya duodenum iç yüzeyinde genellikle Helicobacter pylori adı verilen bir bakterinin  neden olduğu mikrobik enfeksiyon sonucu oluşan bir yaradır
Peptik Ülser Nedir? Peptik Ülser Belirtileri Nelerdir?

Peptik Ülser Nedir?

Peptik ülser, mide veya duodenum iç yüzeyinde genellikle Helicobacter pylori adı verilen bir bakterinin  neden olduğu mikrobik enfeksiyon sonucu oluşan bir yaradır.
Mide,besinleri parçalayıp sindirme amacıyla  hidroklorik asit ve pepsin gibi enzimler salgılar. Mideyi dıştan gelecek asite karşı koriyon mukus niteliğinde sümüksü bir katman vardır. Ayrıca midedeki kasların kasılması ve iltihaplanma reaksiyonunda rol oynayan hormona benzer prostaglandinler de midenin  iç yüzeyinin korunmasına yardımcı olmaktadır.

Ancak bu savunma sistemleri fonksiyonlarını yeterli yapamaz ve  asit ve pepsin iç yüzeyi aşındırırsa ülser denilen  yaralar meydana gelir.

Peptik Ülser Belirtileri Nelerdir?

En sık görülen peptik ülser belirli aralıklarla hissedilen, yemek yedikten birkaç saat sonra veya geceleri ortaya çıkabilen, yiyeceklerle ve/veya antiasitlerle geçebilen ya da hafifleyen  orta şiddette karın ağrısıdır.
Yanma tarzında da hissedilebilir. Ayrıca kilo kaybı, karında şişkinlik,gaz, bulantı ve kusma da görülen belirtiler arasındadır.
Tedavi edilmeyen veya ileri ülser vakalarında daha şiddetli belirtiler görülebilir.Bunlar da aşağıda belirtilmiştir.
Ani ve  sürekli mide ağrısı, midede kanamaya bağlı  kanlı veya siyah renkli dışkı, kanlı veya kahve telvesi görünümünde kusma gibi belirtiler de görülebilir.
Bu durumda mutlak suretle tıbbi tedavi gerekmektedir.  

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?