Beta HCG Testi: Beta HCG Değerleri Yorumlanması ve Hesaplanması
Bu makalemizden, gebelik testi olan Beta hCG ve hCG'nin ne olduğunu, aralarındaki farkları, nasıl üretildiklerini, ne zaman ortaya çıktılarını ve hamile olduğunuz zaman hCG değerlerinizin hafta hafta ne kadar arttığını öğrenebilirsiniz.Beta HCG değerlerinin yorumlanması ve hesaplanması da gebelik tanı ve takibinde büyük önem taşımaktadır. Gebelikte Beta HCG değerleri ile Beta HCG testine dair tüm merak ettiğiniz bilgleri okurlarımızla paylaşıyoruz.
Beta HCG Testi Nedir?
hCG veya Beta hCG insan koryonik gonadotropin hormonu anlamına gelir. Yüksek doğrulukta bir yöntem olduğundan kan yoğunluğu hamilelik testi olarak yaygın şekilde kullanılır.
Doğru zamanda yapıldığında ve doğru yorumlandığında, çok yüksek bir başarı oranına sahiptir. BhCG kan veya idrar testleri ile elde edilebilir.
Bu yazıda, insan koryonik gonadotropin (HCG) hakkında aşağıdaki noktaları ele alıyoruz:
- HCG nasıl üretilir.
- Beta HCG Testi nasıl yapılır?
- Beta HCG değerleri nasıl yorumlanır?
- HCG ve Beta HCG arasındaki farklar
- Yanlış negatif Beta HCG sonuçları nasıl yorumlanır
- Yanlış pozitif Beta HCG sonuçları nasıl yorumlanır?
HCG Nasıl Üretilir?
İnsan koryonik gonadotropin hamilelik bakımı ve gelişimi için gerekli olan önemli bir hormondur. Plasenta doğuş noktası olan embriyonun hücre grubu trofoblast tarafından üretilir.
Yumurtanın sperm tarafından döllenmesinden yaklaşık altı gün sonra, oluşan embriyo uterusun duvarına ulaşır ve içine girer. O andan itibaren, trofoblastın ürettiği hCG hormonu annenin kan dolaşımına ulaşabilir ve bu da ultra hassas laboratuvar testleri ile tespit edilmesini mümkün kılar.
Embriyo ve plasenta geliştikçe, daha fazla hCG üretilir ve annenin dolaşım sistemine salınır. Gebeliğin ilk haftalarında hCG seviyeleri her 2 veya 3 günde iki katına çıkar. Hamileliğin ilk 30 gününde insan koryonik gonadotrofin artış oranı belirgin derecede düşükse, hamilelikte fetüs yaşayamaz veya dış gebelik gibi istenmeyen bir durum olabilir.
Kanda hCG Ne Zaman Saptanabilir Hale Gelir?
Mevcut laboratuvar teknikleri hCG'yi yalnızca son regl (adet) döneminden itibaren sayılarak hamileliğin 3. veya 4. haftasından tespit edebilir.
Gebeliğin 4. haftası genellikle bir sonraki regl (adet)dönemi olduğu için, anne adayının adet görmemiş olmasını beklemesini öneririz.Bu koşulun sağlandığı durumlarda yapılan gebelik testi ideal sonuç vermekte olup yanlış negatif sonuç riskini en aza inmektedir.
Hamilelikte Beta hCG Değerleri
Genel olarak, hCG değerleri hamileliğin haftalarında aşağıdaki gibidir:
- Hamile olmayan veya 3 haftadan daha az bir süredir hamile olan kadınlar:: 5 mİU/ml'den az.
- 3 haftalık hamilelik: 6 ila 50 mİU / mL arasında.
- 4 haftalık hamilelik: 5 ila 426 mİU / mL arasında.
- 5 haftalık hamilelik: 18 ila 7,340 mİU / mL arasında.
- 6 haftalık hamilelik: 1.080 ve 56.500 mİU/mL arasında.
- 7 ila 8 haftalık hamilelik: 7,650 ve 229,000 mİU/mL arasında.
- 9 ila 12 haftalık hamilelik: 25,700 ve 288,000 mİU/mL arasında.
- 13 ila 16 haftalık hamilelik: 13,300 ila 254.000 mİU/mL arasında.
- 17 ila 24 haftalık hamilelikte: 4,060 ve 165,400 mİU/mL arasında.
- 25 ila 40 haftalık hamilelik: 3,640 ila 117.000 mİU/mL arasında.
Uyarı: Yukarıdaki değerler yalnızca yol göstermesi içindir. Onlar bir kural değildir ve diğer referanslar farklı değerlere sahip olabilir. Eğer hCG'niz farklıysa, panik yapmayın, çünkü bu hamileliğinizde bir sorun olduğu anlamına gelmez. En önemli şey, ilk birkaç hafta içinde hormonun büyüme oranıdır.
İkiz veya üçüz olan çoklu fetuslu hamileliklerde hCG değerleri genellikle daha fazla koryonik gonadotropin üretim kaynakları bulunduğundan daha yüksektir.Ancak sadece hCG değerlerindeki yüksekliği değerlendirerek çoğul gebelik tanısı koyulması da doğru değildir.
Genellikle hCG hamileliğin 10. haftasında zirveye ulaşır. Daha sonra seviyeler 20. haftaya kadar düşmeye başlar, stabilize olduğunda, doğum gününe kadaraşağı yukarı aynı seviyede kalır.
Yukarıda verilen değerlere bakarsanız, hamilelik boyunca insan koryonik gonadotrofin değerleri arasında çok büyük bir değişiklik olabileceğini fark edeceksiniz. 8. haftada hamile bir kadın 9.000 hCGye ulaşabilir, aynı gebelik süresi olan bir diğeri ise 150.000 hcg'dir. Bu nedenle, hCG değerleri gebelik süresini belirlemek için aslında çok da yararlı değildir.
Beta hCG Testi Nasıl Yapılır?
Dikkatli bir okuyucuysanız, şu anda neden bazen hCG yazdığımı, diğerlerinde ise beta hCG (BhCG) yazdığımı merak ediyor olabilirsiniz. hCG ve beta hCG arasındaki fark nedir?
HCG, alfa alt ünite (veya alfa fraksiyonu) ve beta alt ünite (veya beta fraksiyonu) olarak adlandırılan iki büyük molekülden oluşan bir hormondur. İlki, folikül stimüle edici hormon (FSH) veya luteinize edici hormon (LH) gibi diğer bazı hormonlara yapısal olarak benzerdir. İkincisi benzersizdir ve başka hiçbir hormonda bulunmaz. Bu nedenle, diğer hormonlarla çapraz reaksiyon riskini ve dolayısıyla yanlış pozitiflerin ortaya çıkmasını azaltmak için sadece beta fraksiyonuna bakın.
Fetus tarafından üretilen hCG, annenin kan dolaşımına geçer ve böbrekler tarafından süzülür, bunun bir parçası olarak daha sonra idrar tarafından atılır. Bu nedenle, beta hCG, kadının hem kanında hem de idrarında bulunabilir. Nadir durumlar hariç, daha sonra açıklanacaktır, eğer BhCG kadının kanında veya idrarında tespit edilirse, hamiledir.
Temel olarak Bhcg'nin varlığını değerlendirmenin iki yolu vardır: nitel BhCG ve nicel BhCG.
Nitel BhCG değerleri sağlamaz, sadece annenin kanında dolaşan ilgili değerlerde insan koryonik gonadotrofinin olup olmadığını ortaya çıkarır. Bu form, araştırma kaynağı olarak idrarı kullanan eczane hamilelik testlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu testler sadece testin pozitif veya negatif olup olmadığını söyler.
Nitel BhCG, çoğu kan testinde kullanılan formdur. Sonuç olarak, sonuçlar mililitre başına mili-uluslararası birimler (mIU / mL) cinsinden verilir. Çoğu laboratuvar, 25 mİU/ml'nin üzerindeki gebelik değerlerini dikkate alır.
HCG Değerleri Nasıl Yorumlanır?
İdrar hamilelik testleri kesin olarak hamile olduğunuzu söylemek için yeterli değildir. Pozitif olsalar bile, en güvenilir hamilelik testi olan kan testi ile sonucu onaylamanız gerekir.
Çoğu kan testi, 5 mİU/mL'lik minimum hCG seviyelerini tespit edebilir, ancak 1 mİU/ml 'yi bile tespit eden süper hassas testler vardır.
Çoğu laboratuvar aşağıdaki referans değerlerini kullanır:
- 5 mIU / mL'nin altında hCG = negatif sonuç, hamilelik söz konusu değildir.
- 6 ve 25 mİU/mL arasında hCG = tanımsız sonuç: genellikle hamile olduğunuzu gösterir, ancak henüz kanda tespit edilecek kadar yeterli hCG üretimi için zaman olmamıştır , bu da hamileliğin çok başında olduğunuzu gösterir. Bu durumlarda, test üç gün sonra tekrarlanmalıdır.Bu ara değerler Beta HCG gri zon olarak da bilinir.
- 25 mİU / mL üstünde bir hCG = pozitif sonuç: hamile olduğunuzu gösterir.
Laboratuvar referans değerlerine dikkat etmek her zaman önemlidir. Çoğu durumda, laboratuvarlar 25 mIU/mL değerini bir eşik olarak kullanırlar. Bununla birlikte, kullanılan kimyasal yönteme bağlı olarak, pozitif kabul edilen değer daha düşük veya daha yüksek olabilir.
Normalde, embriyonun uterusa yerleşmesi ve hCG'nin hamile kadının kan dolaşımındaki gereken seviyelere ulaşması için cinsel ilişkiden sonra 7 ila 14 gün beklenmelidir. Genel olarak, testin yalnızca gecikmiş regl dönemlerinden sonra yapılması gerektiğini söyleriz, çünkü bundan önce, BhCG değerlerinin testlerde tespit edilecek kadar yüksek olması için yeterli zamanın olması muhtemel değildir.
Yanlış Negatif Beta hCG Sonuçları Nasıl Yorumlanmalıdır?
Yanlış negatif bir Bhcg'nin ana nedeni, testin çok erken yapılmasıdır. Bazı kadınlar korunmasız ilişki yaptıktan sonra hamilelik endişesi ile sabırsız olurlar.Hamilelik korkusu nedeniye herhangi bir adet gecikmesinden önce hatta ilişkiden birkaç gün sonra gebelik testi yaptırır. Erkenden test yapmanın bir faydası yoktur çünkü hamileyseniz, embriyonun henüz uterusa ulaşmamış olması mümkündür. Embriyo uterusa henüz yerleşmediyse, annenin kanında hCG'nin olması mümkün değildir.Bu durumda doğal olarak Beta HCG testi de düşük değerlerde ve negatif çıkacaktır.
Son teknoloji testler, sadece 1 günlük menstrüel gecikmeyle birlikte hCG artışlarını tespit edebilir. Bununla birlikte, yanlış bir negatif riskini azaltmak için, testin yalnızca bir haftalık adet gecikmesinden sonra yapılmasını öneriyoruz. Negatif sonuç 1 haftadan az bir ader gecikmesiyyle elde edilmişse hamileliği tamamen ekarte edemeyeceğinizi unutmayın. Ancak, 2 haftadan fazla menstrüel gecikme ile negatif sonuç, hamilelik hipotezini çok düşük bir ihtimal haline getirir.
Çok düzensiz regl döngüsü olan kadınlarda, menstruasyon gecikmiş olsun veya olmasın o kadar basit olmayabilir. Bu durumlarda, testi korunmasız ilişkiden sadece 14 gün sonra yapmanızı öneririz.
İdrardaki hCG miktarı kandaki miktardan düşüktür, bu nedenle idrarla yapılan gebelik testlerinde yanlış negatif riski bu yöntemde daha fazladır
Son olarak, doğum kontrol hapları (kontraseptifler), ertesi gün hapı, antidepresanlar, antibiyotik gibi ilaç kullanımı yanlış negatif sonuçlara neden olmaz. Enfeksiyonlar da gebelik testi sonucunu değiştirmez.
Yanlış Pozitif Beta hCG Sonuçları Nasıl Yorumlanmalıdır?
Mevcut BhCG laboratuvar testleri ile yanlış pozitif vakalar nadirdir. Yanlış pozitif bir sonucun mümkün olduğu bazı durumlar olabilir, aşağıda bunlardan bahsedeceğiz.
Bu vakalar arasında uterusta embriyo yerleşmesinden hemen sonra ortaya çıkan fetal ölüm (bebek ölümü) ardır. Bu durumda, BhCG pozitif olabilir, ancak düşük olduğu için hamilelik gelişimi olmayacaktır. Embriyo hala mikroskobik olduğundan, bu kadar erken meydana gelen yanlışlıklar fark edilmeyebilir.
Hamile kalmak için tedavi gören bazı kadınlar hCG ilaçlarını kullanabilir. Bu durumlarda, testlerde tespit edilen BhCG, birkaç gün önce uygulanan ilacın sadece bir kalıntısı olabilir. Genel olarak, hamilelik sonlandırıldıktan 2 hafta sonra, BhCG zaten ortadan kaldırılmıştır, artık hamilelik testlerine görünmesi mümkün değildir.
Diğer ilaçlar doğum kontrol hapları (kontraseptifler), ertesi gün hapları, antidepresanlar, antibiyotikler, klomifen veya başka bir hormon dahil olmak üzere yanlış pozitif beta hCG'ye neden olmaz.
Çok nadiren de olsa, son zamanlarda bir kaç vakada enfeksiyoz mononükleozisi olan hastalarda yanlış pozitif hCG sonuçları olabilir (düşük değerlerle).Ancak bu vakalar yok denecek kadar azdır.
Menopoza yakın yaşlı kadınlarda, beyindeki bir salgı bezi olan hipofiz, sadece 25 mIU / mL'nin üzerindeki değerleri koruyacak kadar az miktarda hCG salgılayabilir.
Bazı tümörler, aşağıdaki patolojileri kapsayan gestasyonel trofoblastik hastalıkta olduğu gibi insan koryonik gonadotrofin üreticileridir:
- Mol gebelik (kısmi veya tam)
- İnvaziv mol
- Koryokarsinom
- Plasental trofoblastik tümör
Bu hastalıklar, trofoblast hücrelerinin anormal proliferasyonundan tümörler üretir. Bu trofoblastik tümörlerin hCG üretimi, genellikle 100.000'in üzerinde ve bazı durumlarda 500.000 mIU / mL'nin üzerinde çok daha fazla olabilir.
Gebematik İle Online Beta HCG Hesaplama
Tahlil.com'un sizler için hazırladığı GEBEMATİK uygulaması ile online olarak Beta HCG değerlerini hesaplayabilir ve gebe olup olmadığınız hakkında ön bilgi sahibi olabilirsiniz.
Gebematik ile online Beta HCG hesaplamak için tıklayınız...
BETA HCG testi ve gebelik testlerine dair Tahlil.com'da yayınlanmış diğer yazılarımızı da aşağıdaki bağlantılarda bulabilirsiniz:
Beta-HCG (Kantitatif) Hakkında Bilgi
Beta HCG Testi Sonucuna Göre Gebelik Haftası ve İkiz Gebelik Anlaşılılır mı?
Gebelik Haftasına Göre Beta HCG Değerleri
Beta HCG değerlerine bakılarak çoğul gebelik tanısı koyulur mu?
Beta HCG testi nedir?
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.